Пълнят с SMS-и фонда за лечение на деца

  • 19 октомври 2014 08:29

  • 1944
  • 1
Пълнят с SMS-и фонда за лечение на деца
©

Благотворителна кампания в подкрепа на болните българчета организира Българският лекарски съюз. Стартът на инициативата за попълване на Фонда за лечение в чужбина ще бъде даден днес, когато докторите честват своя професионален празник. Медиците ще пращат SMS-и на дарителски номер 17 777 с текст FOND до края на тази и през цялата следваща година. В кампанията ще може да се включи всеки, който иска да помогне, а парите ще постъпват директно в сметката на Фонда за лечение на деца. Цената на един SMS е 1,20 лв., съобщава „Преса”.

Тази година държавата беше предвидила 6 млн. лева, с които болни българчета бяха пращани на животоспасяващи операции и терапии в чужбина. Средствата обаче свършиха още преди края на мандата на кабинета „Орешарски“ и се наложи служебното правителство спешно да отпусне още 4 млн. лева, които едва ще стигнат до края на годината. „От дарители пък до септември са постъпили само 92 000 лева“, обясни за „Преса“ директорът на фонда Павел Александров. През 2013 г. даренията от граждани и фирми са били близо 300 000 лева.

Всяка година от 2004 г. насам между 1200 и 1500 деца получават финансиране за лечение в европейски клиники, отказите са около 100, добави Александров.

Днес по време на тържествата за празника на българските медици ще бъде връчена и голямата награда „Лекар на годината“. Четирима са претендентите тази година, а гласуването ще приключи в 17 ч.

Лекарският съюз чества тази година 25 години от възстановяване на съсловната организация и трима именити лекари - проф. Милан Миланов, проф. Илко Семерджиев и проф. Димитър Игнатов, ще получат специален приз.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1944 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
22

2014.10.20 | 00:37

1
Току - що аз и прирятелката ми пуснахме по един SMS! Призовавам всички имащи възможност да пускат по един два на седмица.

Добави коментар

Водещи новини