От МИЕ отговориха за Уестингхаус: Плащаме за модернизация

  • 18 октомври 2014 15:16

  • 1702
  • 0
От МИЕ отговориха за Уестингхаус: Плащаме за модернизация
©

АЕЦ „Козлодуй” е изплатил пари на „Уестингхаус Енерджи Систъм” по изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката след медийни публикации за платени 7 милиона към компанията.

За удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответствие и приналежащият им специален корпус, обясняват от министерството. Общата стойност на договора е 15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г.

От МИЕ уточниха, че акционерното споразумение за изграждане на седми енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” е сключено с „Уестингхаус Електрик Къмпани” и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса.

Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок, отбелязаха още от министерството. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус” до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини