70% от българите са с дефицит на витамин D

  • 17 октомври 2014 15:12

  • 2546
  • 1
70% от българите са с дефицит на витамин D
©

70% от населението в България е със сериозен дефицит на витамин D. Това каза д-р Александър Шинков от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев", цитиран от Дарик.

Липсата на витамин D намалява усвояването на калций от организма и води до разрушаване на целостта на костите. Това от своя страна ускорява настъпването на остеопороза, посочи д-р Шинков.

Спореда лекаря обездвижването, нездравословната храна, която консумираме, нестоението на слънце, както и генетичните фактори са в основната на възникването на остеопорозата.

Не бива да пренебрегваме фрактурите, които се получават при падане. Те може да са аларма за това, че костите нямат достатъчна плътност, обясни проф. Сократес Папапулос, консултант и директор костни и минерални проучвания в Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания към Университета в Лейден, Нидерландия. Според професора съществува лечение на хроничното заболяване, което включва преодоляване на недостига на витамин D, включване на физическа активност в ежедневието на пациентите и приема на медикаменти.

Статистиката сочи, че в България заболелите са между 250-300 хиляди, от които едва 16 хиляди се лекуват.

До 2050 година се очаква броят на застрашените от остеопороза и последващи от това фрактури у нас да нарасне двойно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2546 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
25 години неолиберализъм стигат

2014.10.18 | 19:47

1
Интелекта им е дефицит!

Добави коментар

Водещи новини