Финансовият министър пише бюджет 2015

  • 16 октомври 2014 21:38

  • 2124
  • 0
Финансовият министър пише бюджет 2015
©

Финансовият министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в има готовност да внесе в Министерския съвет проекта за бюджет 2015 в последната седмица на октомври, съобщи „Труд”, цитирайки източници от финансовото министерство. Това е седмицата, в която започва работа новият парламент.

Според тях не е изключен вариантът служебният кабинет да внесе проекта и в парламента, ако до края на месеца няма редовно правителство.

По закон финансовият план на държавата трябва да влезе в Народното събрание до 31 октомври. Според финансисти дори да се прескочи този срок, няма да е фатално. Проблемът е, ако до края на годината няма одобрен бюджет. В такъв случай догодина месечно ще могат да се харчат по 1/12 от парите, заложени в настоящия бюджет, докато не се приеме нов.

Юристи обясниха, че няма законова пречка служебното правителство да внесе проектобюджета в парламента. Годишният план обаче е обвързан с конкретни политики и е редно той да се подготви и представи от редовното правителство, което ще ги провежда. Именно тази причина изтъкна зам.-председателят на ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, обяснявайки, че неговата партия няма да подкрепи бюджет, внесен от служебното правителство.

Показателите, които ще бъдат заложени в бюджет 2015, зависят и от актуализацията на тазгодишния бюджет. Проектът, който подготви служебният кабинет, обаче беше разкритикуван от повечето партии, които влязоха в парламента, и най-вероятно няма да остане този вариант. Затова не е ясно на каква база финансовото министерство готви проекта за догодина.

МВФ вече ревизира надолу прогнозата за икономическия растеж на България - БВП ще нарасне с 2% през 2015 г. вместо с първоначално прогнозираните 2,5%.

Заради неяснотите със съставянето на правителство, проектът за бюджет 2015 може да бъде одобрен от служебния кабинет.

Данните за изпълнението на бюджета за деветмесечието ще бъдат готови до 27 октомври, когато е първото пленарно заседание на новия парламент. Най-вероятно партиите в 43-тото НС ще ги получат тогава. Президентът Плевнелиев обеща на парламентарно представените политически сили, че служебното правителство ще им подготви подробна справка, за да може бързо да се прецени необходимата актуализация на сметките за тази година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини