Вирусът Ебола в Конго е различен от този в Западна Африка

  • 16 октомври 2014 16:53

  • 3732
  • 0
Вирусът Ебола в Конго е различен от този в Западна Африка
© Getty Images/Guliver

Световната здравна организация оповести нови интересни данни от изследванията си на болестта Ебола. Според учените произходът на вируса Ебола в Демократична република Конго (ДРК), е различен от този, предизвикал епидемия в Западна Африка, публикувано в New England Journal of Medicine, съобщи БТА.

Ебола е идентифицирана за първи път през 1976 и оттогава периодично се възобновява на вълни. Сегашната епидемия е най-смъртоносната досега с близо 4500 смъртни случая от началото на годината.

Това лято епидемия с по-малки мащаби се появи в Демократична република Конго, предизвиквайки смъртта на 49 души от общо 69 заразени с вируса в периода между края на юли и 7 октомври. Анализ на генома на този вирус показва, че той на 99,2% е идентичен с вируса, появил се през 1995 в Кикуит в Конго. Той обаче е различен от щама на вируса "Ебола Заир" в Западна Африка: двата щама имат 96,8% общи точки.

"Патогенният агент (в ДРК) е местен вариант на вируса Ебола и произходът на тази епидемия е различен от този, който се разпространява в Западна Африка от началото на 2014", отбелязват в изследването си учените от СЗО. Те са работили в Габон и ДРК, с института "Пастьор" във Франция и с Агенцията за обществено здраве в Канада.

Докладът им подкрепя мнението на СЗО, според което двете епидемии не са свързани.

Първоизточник на епидемията в ДРК е бременна жена от село Иканамонго, която "сготвила месо от мъртво животно, донесено от мъжа й", уточнява СЗО.

Жената умира от неидентифицирана треска на 11 август и "местните погребални обичаи и ритуали предизвикват заразяването на още няколко души, развили идентични симптоми през следващите седмици".

Епидемията достигна пика си през август. Впоследствие броят на случаите значително намаля. От своя страна, първоизточникът на много по-мащабната епидемия, разразила се в Западна Африка през тази година, е 2-годишно дете в Гвинея, влязло в контакт със заразен прилеп през декември 2013.

Тази епидемия предизвика смъртта на 4447 души от 8914 заразени, като властите се опасяват, че тя ще продължи да се разраства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини