Голямо Дряново кани на Първи национален фестивал на ореха

  • 16 октомври 2014 14:12

  • 1730
  • 0
Голямо Дряново кани на Първи национален фестивал на ореха
©

Първи национален фестивал на ореха организират на 18 октомври Кметството на казанлъшкото село Голямо Дряново и Народно читалище "Зора - 1902" .

Това съобщиха на пресконференция кметският наместник Петър Апостолов и арендаторите Георги Василев и Спас Момов, организатори на фестивала, цитирани от БТА.

Идеята с фестивала да се почете ореха е на кмета, а причините са най-малко две. Първата е, че в землището на селото е разположен най-големият орехов масив в региона, заемащ 2500 дка. През 1965 г. пък е издадена пощенска марка с най-старото орехово дърво на Балканския полуостров по това време, което се намира в Голямо Дряново и тогава е било на 500 години. Днес дървото го няма, но славата на местните орехи остава.

В деня на Първия национален фестивал на ореха са замислени поредица от събития. Празникът ще бъде открит в 10.00
часа с изложение на биопродукти - орехов шарлан, сьомга с орехи, мед, смилянски боб, различни сортове български орехи и др. Домакини от селото ще подредят изложба с ястия с орехови ядки.

Етнографският музей на селото ще бъде отворен през целия ден. Ще има мултимедийна презентация на Голямо Дряново, по време на която ще бъде показан видеоклип, който рекламира селото и фестивала. Организаторите са поканили на дискусия производители от цялата страна, както и специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университет в Пловдив.

Гостите и жителите на селото ще се насладят на пъстра фолклорна програма, която ще пресъздаде обичаи и традиции, свързани с ореха. В началото злото ще пропъдят известните със своите игри голямодряновски кукери. За да пребъде фестивалът занапред във времето и да има дълголетието на ореха, ще бъде засадено и орехово дръвче.

Последвайте канала на

1730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини