Броят на природните бедствия през 2013 г. е най-малкият от десетилетие

  • 16 октомври 2014 10:36

  • 1688
  • 0
Броят на природните бедствия през 2013 г. е най-малкият от десетилетие
©

Броят на природните бедствия и големите катастрофи през 2013 г. е най-малкият от десетилетие, съобщи в Женева Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, цитирана от ДПА.

В годишния си доклад организацията отчита 529 такива събития през миналата година - от бури и наводнения до катастрофи, причинени от небрежност, или технически аварии, уточнява БТА. От тези събития са били засегнати над 100 милиона души по света, главно азиатци. Природните бедствия с най-много жертви миналата година са тайфунът Хайян на Филипините, в резултат на който загинаха близо 8000 души, и наводненията, причинени от на мусонните дъждове в Индия, които отнеха живота на почти 6100 души.

Най-тежката технологична трагедия отново е била в Азия - над 1000 души загинаха през април, когато текстилна фабрика рухна в Бангладеш.

Жертвите от тези три бедствия представляват общо над половината от загиналите при катастрофи през 2013 г. 29 200 души, отбелязва ДПА.

Докладът на Международната федерация анализира и ролята на културните и религиозните схващания за начина, по който реагират на бедствията различните общности.

Хуманитарните организации често не обръщат внимание на този аспект, отбелязва генералният секретар на организацията Елхадж Ас Си. Вместо това сме склонни да смятаме, че хората, но които искаме да помогнем, имат същата логика и начин на мислене като нас и ще искат да намалят опасността от бедствия, посочва той. Климатичните промени предизвикват унищожаване на средствата за преживяване и увеличават уязвимостта. Природните бедствия стават все по-чести и крайни, посочва Елхадж Ас Си цитиран от Франс прес.

Според АФП жертвите на бедствията през 2013 г. са общо 22 452.

Докладът изчислява предизвиканите от бедствията през миналата година щети на около 119 милиарда долара - една от най-малките суми за десет години.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини