Путин предупреждава Сърбия за надигането на неонацизма

  • 16 октомври 2014 10:27

  • 3647
  • 2
Путин предупреждава Сърбия за надигането на неонацизма
©

Под заглавие "Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 предупреждава за опасността от надигане на неонацизма", британският вестник "Гардиън" се спира на днешното посещение на руския президент в Сърбия, където той ще присъства на военния парад по случай 70-годишнината от освобождаването на Белград от нацистката окупация.

Путин ще използва парада в сръбската столица - първият от близо 30 години насам - за да представи Русия и нейните съюзници като главна крепост срещу надигането на неонацизма в Европа, пише кореспондентът на вестника там. Той съобщава, че датата на парада е била изместена специално за да съвпадне с визитата на руския президент. Цитират се извадки от интервюто му за сръбския вестник "Политика", в което Путин свързва тлеещия конфликт в Украйна и появилите се по този повод търкания между Русия и нейните съседи с надигането на нацистката идеология.

"Наша обща цел днес е да дадем отпор на възвеличаването на нацизма, на опитите да бъдат ревизирани резултатите от Втората световна война, и да се борим с всички форми и прояви на расизъм, ксенофобия, агресивен национализъм и шовинизъм", отбелязва руският лидер.

Във време на дълбоки противоречия между Русия и Европейския съюз заради Украйна, еднодневната визита на Путин ще му даде възможност да покаже, че той има приятели и влияние близо до самото сърце на Европа. За сръбското правителство пък това е шанс да натрупа точки пред важен приятел и енергиен доставчик във време на хронична икономическа криза в навечерието на зимата и да отблъсне критиките, че се обръща твърде силно на Запад с надеждата за евентуално членство в ЕС, отбелязва "Гардиън".

Цитират се и думите на сръбския премиер Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., че няма противоречия между аспирациите на неговата страна за членство в ЕС и топлия прием за Путин.

Последвайте канала на

БТА
3647 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.03 | 19:31

2
Путин е не кон, а магаре с капаци, щом не може да различи демокрация от неонацизъм. Срам за него и цяла Русия. Но алкохола това прави.
Боинг

2014.11.20 | 14:06

1
Абе, кво стана с тоя Боинг?? Кой го свали в крайна сметка. Мълчи Путин... много по-интересно обаче е защо мълчат Обама и Камерън.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини