Путин обвини Обама във враждебно отношение към Русия

  • 16 октомври 2014 09:38

  • 3451
  • 5
Путин обвини Обама във враждебно отношение към Русия
© Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 обвини в интервю за сръбския всекидневник "Политика" американския си колега Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият във враждебно отношение към Русия, предаде Франс прес, позовавайки се на Кремъл.

В интервюто, публикувано в навечерието на официално посещение на Путин в Белград, руският президент предупреждава САЩ и съюзниците им за опасностите, които крият "опитите за шантажиране на Русия за стратегическата стабилност" в света. Путин се позовава на реч на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият пред Общото събрание на ООН, в която американският президент цитира сред най-големите  глобални заплахи агресията, както той каза, на Русия в Европа, имайки предвид украинската криза, пише БТА.

"Добавяйки тези изказвания към санкциите срещу цели отрасли на нашата икономика, наложени от САЩ и техните западни съюзници, не бихме могли да определим това поведение другояче, освен като враждебно", казва руският държавен глава.

Той настоява Вашингтон и съюзниците им да вземат под внимание интересите на Москва, вместо за прибягват до натиск. Путин подчертава, че в този случай Русия е била отворена за помирение. "Ние сме готови да водим градивен диалог, основаващ  се на принципите за равнопоставеност и сериозно зачитане на интересите на другата страна", каза той.

"Надяваме се нашите партньори да осъзнаят безразсъдството на опитите за изнудване на Русия и да си припомнят какво може да  причини на стратегическата стабилност в света конфликтът между големите ядрени сили", заявява в интервюто Путин.

Руският президент обвинява САЩ, че са предизвикали кризата в Украйна, за да припишат след това отговорността на Русия. "Вашингтон активно поддържаше Майдана", протестната кампания срещу украинския президент Виктор Янукович, "и започна да обвинява Русия, когато неговите протежета в Киев, с бесния си национализъм, настроиха срещу себе си голяма част от Украйна и  тласнаха страната към гражданска война", казва Путин.

Транзитът на руски природен газ за Европа през Украйна остава проблематичен и за решаването на въпроса би трябвало да  се използват алтернативни пътища като планирания тръбопровод "Южен поток", отбелязва руският президент в интервюто за в.  "Политика", цитиран от Ройтерс.

Осъществяването на проекта "Южен поток" се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да  увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин, цитиран от ТАСС.

"Южен поток ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия", изтъква той.

Руският президент пристига днес в Сърбия за тържествата по случай 70-ата годишнина от освобождението на Белград от фашистка окупация при операция на съветските и югославските войски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3451 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.04.28 | 02:34

4
Връщаш Крим на украинския народ и санкциите падат !! Другия вариант е 1$=1000 рубли и измрели от глад блядове !!

2015.05.03 | 11:24

5
KRIM E DADEN NA UKRAINA OT XRU64OV. KRIM SI E RUSKI. Obama e mnogo 4erni4ak,, kumur,, i mrazi PUTIN za6toto e rus. ZNA4I E RASIST.

2015.04.27 | 12:30

3
а бе ти варваш ли си?
KUR ZA TODOR JIVKOV

2014.10.20 | 18:59

2
АЗ СЪМ КУРВА И ИСКАМ ЧЕРНАТА МАЙМУНА ДА МЕ ЧУКА

2014.10.20 | 15:42

1
И Хитлер непрекъснато е говорил против Америка.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини