Компания ще строи специални врати за Чернобил

  • 15 октомври 2014 17:44

  • 2781
  • 1
Компания ще строи специални врати за Чернобил
© Getty Images/Guliver

Френската компания „Горже“ ще проектира и изгради специални врати за херметизация на ядрената централа в Чернобил, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Договорът е на стойност около 4 млн. евро. Според него трябва да бъдат доставени тридесетина специални врати за новия корпус, който ще предпазва вече съществуващия саркофаг около реактор 4 на АЕЦ „Чернобил“. Две от вратите са забележителни технически предизвикателства – те ще покриват площ от над 150 кв. м,. ще тежат над 70 т и ще бъдат поставени в арка на височина повече от 80 м.

Бъдещата структура от 20 хил. тона, изграждана по проекта „Новарка“ – съвместна начинание на френските групи „Ванси“ и „Буиг“, трябва да бъде завършена през 2015 г. Тя ще съдържа високотехнологично оборудване, за да гарантира изцяло сигурността на операциите по обеззаразяване на реактора.

Аварията в АЕЦ „Чернобил“ на 26 април 1986 г. доведе до радиоактивно замърсяване на част от Европа, но преди всичко пострадаха Украйна, Русия и Беларус. Авариралият реактор бе покрит набързо с бетонен саркофаг, който днес е напукан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2781 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.15 | 00:36

1
Поредните лъжи и пропагандно пръскане на пари за Чернобил ! Около централата няма нищо опасно и животните там се размножават и си живеят в безопасност ! "Опасно" е само за хората защото ги гонят от там !

Добави коментар

Водещи новини