Нов център в Панчарево подготвя гражданите за бедствия

  • 15 октомври 2014 14:31

  • 1107
  • 0
Нов център в Панчарево подготвя гражданите за бедствия
© Булфото

Столичната община работи за изграждане на център в Панчарево, в който ще бъдат подготвяни ученици и граждани за реакция при бедствия.

Това заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в Центъра за кризисни ситуации във Военната академия.

„Те ще се обучават в среда, която е близка до естествена бедствена ситуация. Целта е да няма паника и да се взимат най-добрите решения както в личен план, така и при управлението на града. Много съм благодарна на ръководството на Военна академия”, коментира Фандъкова, цитирана от Фокус.

„Ние ще подпишем споразумение във връзка с поддържането на парка. Възползвахме се от случая да посетим и да видим възможностите, за да можем да планираме и следващите обучения както на моя екип, така също и на екипите на районните кметове”, добави тя.

„Това е мрежата, която ни помага при всякакви кризисни ситуации в голямата община и големия град да се взимат на място възможно най-бързите и правилни решения. За съжаление, никой не е застрахован от бедствия, аварии и катастрофи. Важно е да бъдем максимално добре подготвени. За това ни помага науката и преподавателите от Военна академия”, заяви кметът на Столична община.

В Центъра за кризисни ситуации във Военната академия бе представена симулация на земетресение в района на град София, изготвена през месец септември 2012 година. Симулацията представи земен трус с епицентър в центъра на столицата. Според видеото всяка сграда в София трябва да има обособено помещение, което да е защитено от природни бедствия. Симулацията показа какви са най-вероятните последици от земетресението – разрушения и пожари в различни квартали на София, както и начинът за евакуация на гражданите.

Последвайте канала на

1107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини