Полицаи, пожарникари, надзиратели и офицери блокират София в събота

  • 14 октомври 2014 16:50

  • 5112
  • 9
Полицаи, пожарникари, надзиратели и офицери блокират София в събота
© Булфото Архив

Полицаи, пожарникари, надзиратели и офицери от запаса излизат на протест в събота, заради решението на Министерския съвет от края на септември, с което се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране, съобщи Дарик.

Председателят на най-големия синдикат в сектор „Сигурност" Валентин Попов заяви, че в случая става дума за съзнателно изолиране на професионалната общност от дебати, които пряко засягат социалните й права. От синдиката са категорични, че социалният министър от служебния кабинет трябва да понесе отговорността за подобно решение.

Протестът е организиран от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация „Сигурност". Към протестните действия се очаква да се присъединят и Българска офицерска легия "Раковски".

„Изчакахме да минат изборите, за да не опорочаваме по никакъв начин този процес и да не хвърляме никаква сянка върху него. Става дума за обсъждане на възможни мерки, свързани с нашите социални права, които стават изключително на тъмно, без не само по никакъв начин да не сме участвали в него, но и без дори да сме информирани, че нещо такова се е случило", каза Валентин Попов.

Настроенията сред служителите в системата на МВР и МО остават нажежени и след липсата на реакция от страна на служебния кабинет. В последните седмици подадените рапорти за напускане се увеличават. В момента пенсионирането при тези професии е след 27 години стаж, от които 2/3 в системата.

Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще включва възраст за пенсиониране в границите от 52 до 55 години. За да влязат промените в сила обаче трябва да бъде изработен законопроект, който да бъде гласуван от следващото Народно събрание. Униформените настояват за оставката на служебния социален министър Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл.

Протестът е насрочен за събота от 14:00 ч. в градинката пред Централна баня в столицата, с последващо шествие до Министерство на труда и социалната политика и Президенството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5112 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Аз

2015.06.10 | 14:03

9
Като ви е толкова трудно защо не напуснете и отидете в строителството или в чужбина - ама властта е голяма работа Нали ви пенсионирваха на 40 години взимахте по една шапка пари и накрая 20 брутни заплати Държавни дрехи и обувки и какви ли не още предимства
БУТАЧА

2015.06.10 | 13:50

7
КОЙТО ДОЙДЕ НА ПРОТЕСТА ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН ,А СЛЕД ТОВА УВОЛНЕН/ДА EБА ТИЯ ТЪРТЕЙ НЕ НАЯЛИ СЕ НА ДЪРЖАВНА СОФРА
a

2015.06.10 | 13:51

8
Търтей е майка ти, глупак такъв. Те изобщо не знаеш тези хора и семействата им на какво са подложени, ама ти е лесно да говориш. Иначе като видите на зор веднага звъните на полиция, пожарна и т.н., а сега ги оплювате. Скапан български народ.
Цветкова

2015.06.10 | 13:50

6
Възмутително!!! Не Ви е срам! Айде да видим кой ще ме арестува като съпруга на полицай ще присъствам! Жалки драскачи! И половината от психическото натоварване на един БГ полицай не можете да си представите,да не говорим физическото! Принудени да пазят по протести и мачове нищожества като Вас!!!

2015.03.27 | 07:57

5
Ха , ще има преброяване на паразитите , търси се промоция на LSD
zakvoline

2014.10.19 | 20:22

4
Жалкото е че едва 1/4 от хората в тази сфера с изпълняват предназначението си а именно да служат на народа а не да го обират гаврят тормозят и т.н щото точно народа ги храни!
КИРОО

2014.10.18 | 19:25

3
Майка ти таралеж да роди и ти да го водиш за ръка до училище да ти го начукам педал,когато служиш на народ и родина колкото мен тогава може да даваш мнение по въпроса, педал разбрали ?
zakvoline

2014.10.17 | 20:51

2
Жалкото е че едва 1/4 от хората в тази сфера с изпълняват предназначението си а именно да служат на народа а не да го обират гаврят тормозят и т.н щото точно народа ги храни!

2014.10.17 | 18:51

1
kato slyjite na oligarhiata i na 60 godini shte se pensionirate ,

Добави коментар

Водещи новини