Строят ни уникален протонен онкоцентър с помощта на ЦЕРН

  • 13 октомври 2014 21:14

  • 2182
  • 1
Строят ни уникален протонен онкоцентър с помощта на ЦЕРН
©

Планира се в България до 7 г. да бъде построен онкоцентър, чийто ускорител ще атакува рака с протони и леки йони.

Това съобщи доц. Леандър Литов от СУ в музея "Земята и хората", където бе открита изложба, посветена на 60-годишнината на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Проектът е на група физици и медици с ръководител доц. Литов. Центърът ще може да лекува 1500 пациенти, пише "24 часа".

Той ще изведе на челни позиции в света страната ни в няколко сфери - не само онкология, но и радиобиология, ускорителна техника, разработване на детектори за ядрени съоръжения в медицината, допълни доц. Литов.

Проектът ще струва около 150 млн. евро. Въпрос на политическо решение, ще се водят преговори с Еврокомисията за пари от структурните фондове, уточни физикът.
Такива центрове имало в САЩ, Япония и само 2 работещи в Европа - в Италия и Германия. Строи се и в Австрия, ще заработи през 2016 г.

Нашият ще покрива Балканския полуостров. Курс лечение на българин в чужбина излизал 50 000 евро, у нас щял да струва 15 000 евро.

Адронната терапия стои в дневния ми ред, опира до пари от ЕС, за да се обезпечи центърът, каза и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер. Той обясни, че радиотерапията убива както болни, така и здрави клетки. Протонните лъчи атакували само болното място. Това било много полезно, особено при лечението на деца, но пък било скъпо. Ако туморът е разположен дълбоко в тялото, се увеличава енергията на протоните, за да се стигне до необходимата дълбочина.

Подкрепям тази чудесна идея, най-добре за всяка страна е да разполага с всички технологии в лъчелечението, за да се използват и комбинации от тях, коментира проф. Лилия Гочева, шеф на клиниката по лъчетерапия в ИСУЛ. Протонотерапията имала предимства при определени локализации и позволявала максимално точно насочване. Нужна е например за лечение на медулобластом при децата -
тумор в мозъка

120 българи работят в ЦЕРН. 75 извършват изследвания там, служителите са 13, останалите са стипендианти, студенти и докторанти. В ЦЕРН се обучават и учители.

Последвайте канала на

2182 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.14 | 13:28

1
колко ли магистрала ще направи ББ с тия пари ????

Добави коментар

Водещи новини