Ники Илиев тръгва по стъпките на Уди Алън и Тарантино

  • 13 октомври 2014 15:01

  • 2429
  • 1
Ники Илиев тръгва по стъпките на Уди Алън и Тарантино
©

Ники Илиев се стреми да наложи собствен стил - подобно на Уди Алън и Куентин Тарантино, да прави филми на ръба на драмата и комедията, смислени, но и забавни.

Мислим много какъв да е третият филм - след като с "Чужденецът" и "Живи легенди" вече се очертава някакъв стил, коментира на пресконференция актьорът режисьор, цитиран от БТА.

Илиев представя романтичната си комедия "Живи легенди" на 32-рия Фестивал на българското игрално кино "Златна роза" във Варна.

Реакции на публиката като на прожекцията тук придават смисъл на това, което правим, и ни карат да продължим напред, отбеляза Илиев.

Той още не знае коя ще е международната звезда в следващия му филм - след Кристоф Ламбер в "Чужденецът" и Микеле Плачидо в "Живи легенди", но е сигурен, че в екипа ще са добри актьори - и наши, и евентуално чуждестранни.

Режисьорът определя като семеен бизнес в голяма степен заниманията си с кино - снима без държавно финансиране, със съпругата си Саня Борисова - актриса и съсценарист с него, сред актьорите е вуйчо му Георги Кадурин, баща му режисьорът Бойко Илиев е продуцент.

Съмишленици са и останалите в екипа, които работят без пари, а хонорари се изплащат от приходите от разпространението на филма. Сред актьорите са и Орлин Павлов, Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Яна Маринова.

За финансирането се разчита също на спонсори, затова във филма има доста "продуктово позициониране", което в известен смисъл е компромис, но е неизбежно, коментира Ники Илиев.

За "Живи легенди" той "признава" влиянието на романтизма в италианското кино от 60-те и 70-те години - филмите, с които е израснал покрай родителите си и е оценил като по-възрастен.

За снимки на филмите си режисьорът търси места с атмосфера, със съхранена автентичност - като Лещен за "Чужденецът", или внушаващи сантименталност - като Балчик за "Живи легенди", в който и морето има важна роля с усещането за тъга по отминалите мечти и изоставените приятелства.

Последвайте канала на

2429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.27 | 16:33

1
Браво умно и напористо момче

Добави коментар

Водещи новини