Допуснати са нарушения в IV помощно училище, сочи проверка на МОН

  • 10 октомври 2014 19:30

  • 2689
  • 3
Допуснати са нарушения в IV помощно училище, сочи проверка на МОН
©

Първите резултати от проверката на Министерството на образованието и науката в IV помощното училище във връзка със случая с Ана-Мария, сочат, че са допуснати нарушения и предстои да се вземат решения за последващи действия. Това е заявил зам.-министър Ваня Кастрева пред 33-мата родители, събрали се на протест пред сградата на МОН в София днес, съобщават от пресцентъра на МОН. Родителите са били поканени на среща в министерството в присъствието и на медии. При проверката са установени нарушения в организацията на учебно-възпитателния процес на 19 септември. В следобедните часове учениците са били оставени под грижите на непедагогически персонал.

Също така е било допуснато детето да бъде с ученици в друга класна стая. В училището не е въведен механизмът за противодействие на училищния тормоз. При оплакването от страна на майката за липсваща дреха /бельо/ на дъщеря й, персоналът не е идентифицирал проблема, поставен от родителите, като ситуация за дете в риск и не е задействал Координационния механизъм за действие при деца в риск. Проверката сочи, че в помощното училище не са предприети ефективни действия за сътрудничество и комуникация с родителите.

Освен това са на лице и пропуски във воденето на училищната документация. Според зам.-министър Кастрева, предвид тежестта на нарушенията, ще се предложи резултатите от проверката да се разгледат от дисциплинарната комисия в МОН и тя да реши какви
наказания да се наложат. Присъстващите родители са поставили редица въпроси, свързани с необходимостта да се гарантира сигурна среда за децата в образователните институции.

Те са предложили още мандатност на директорите, периодични проверки на психическото състояние на преподавателите, осигуряване на лесен достъп на родителите до училищата, на психолози и камери в учебните заведения. В МОН днес се е състояла среща между ръководните екипи на министерството и на Държавната агенция за закрила на детето, на която са били обсъдени констатациите от проверките на двете институции.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2689 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.23 | 00:24

3
САМО ДУМИ И НИЩО ДРУГО

2014.10.23 | 00:24

2
Освободете ни най-после от Кастрева-корумпирана e и в червата.ОБградила се е нейни хора по училищата,които са се превърнали в феодали.

2014.10.23 | 00:24

1
Тази жена е милионер и най-корумпираната в Бг. Тя е на поста началник на РИО София-град от времето на НДСВ и е назначена с квотата на ДПС. Закрилник и е Първанов. Същата притежава няколко хотела по черноморието и планински курорти. Мъжът и е треньор по тенис на Б. Борисов. Кастрева взима пари както за назначаване на директори на училища, така и на ученици в елитни гимназии. Играе в схема с обществ ени поръчки с хора от МОН и от такива по проекти, като "УСПЕХ". Тя се смята за недосегаема! В конкретния случай прикрива директорката на Четвърто помощно училище - Ал Шериф - Бочева.

Добави коментар

Водещи новини