ДАЗД: Децата в IV помощно училище не са в безопасна среда

  • 10 октомври 2014 16:30

  • 2413
  • 2
ДАЗД: Децата в IV помощно училище не са в безопасна среда
©

Междинните резултати от проверката на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ по сигнал, подаден от майка на дете от Четвърто помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, показва, че училището не предлага защитена и безопасна  среда. Това каза днес пред журналисти председателят на ДАЗД Ева Жечева при отчитане на предварителните резултати от проверката, назначена след съмнение за блудство с детето-аутист Ана-Мария.

По думите й един от основните пропуски е, че екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикатори за насилие и е неглижирал случая. Персоналът не е знаел как да реагира при сигнал за дете в риск, въпреки че в задълженията му  влиза познаването на законодателството. Не е била уведомена ДАЗД, дирекция "Социално подпомагане" и органите на МВР. В хода  на проверката е установено още, че има недобра комуникация между училището и социалната система, както и че са налични пропуски  при предаването на грижата за детето.

За конкретния случай проверката показва, че на 19 септември - датата, за която се отнася сигнала - детето е било  оставено в продължение на 2 часа на грижите на чистачка и домакинка. В същото време педагогическият персонал е имал  извънредно заседание по други въпроси. Екипът на ДАЗД не е имал достъп до записите от камерата, защото те се съхранявали само 2  седмици, така че не може да се каже със сигурност какво точно се е случило.

Главният директор на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" Камелия Николова каза, че има конкретни писмени  обяснения от всички служители в училището, които са предадени на органите на МВР. Тя посочи, че в обясненията има съпоставимост  и застъпване и не се получава период от време, в което детето да е останало без надзор. Николова отбеляза, че не е в компетенцията на дирекцията да се произнесе дали има човек, който е злоупотребявал сексуално с детето. Тя допълни, че по  този въпрос трябва да се произнесат правоохранителните органи.

При констатиране на нарушения ДАЗД има правомощия да наложи предписания за пропуските, а при неизпълнението им да наложи административни санкции, посочи Николова.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2413 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Те

2014.10.14 | 09:12

2
Те децата в България не са в безопасна среда........

2014.10.14 | 09:12

1
А тя какво да очаква,някой да си признае или да върнат записите.Ясно е,че нищо няма да се докаже,но е добре,че вдигнаха аларма,за да внимават в бъдеще.

Добави коментар

Водещи новини