Инж. Марин Белоев, пред Novini.bg: Южен поток ще донесе Ренесанс за варненската икономика

  • 09 октомври 2014 20:39

  • 23629
  • 47
Инж. Марин Белоев, пред Novini.bg: Южен поток ще донесе Ренесанс за варненската икономика
© Булфото

Д-р инж. Марин Белоев е председател на Българския съюз по заваряванe и мажоритарен собственик и шеф на "КЗУ Холдинг груп”. Завършил е МЕИ, специалност технология на машиностроенето и металите. Създател e на специализираното поделение на ДСО “Монтажи” през 1966 г, преобразувано през 1986 г. в ДСО към Министерството на строежите, известно като КЗУ (Контролно-заваръчни устройства).

Г-н Белоев, като председател на Българския съюз по заваряване как се отнасяте към проекта “Южен поток”?

Моето лично отношение към строителството на бъдещия газопровод “Южен Поток” е 100 процента положително. Като председател на Българския съюз по заваряване участвах в подготовката и организацията на Втория Югоизточен международен конгрес по заваряване през октомври 2010 година. Главната тематика на този висок форум бе именно заваряването на магистрални тръбопроводи.
Конгресът беше под патронажа на Международния институт по заваряване (IIW) и Европейската федерация по заваряване (EWF). На форума бяха поканени и присъстваха най-изявени специалисти в тази сфера от цял свят. На същия този конгрес тогава, преди 4 години, бяха дискутирани и избрани най-добрите и най-перспективните заваръчни технологии за магистрални газопроводи, които се владеят вече и от български фирми. Така че нашата подготовка за изпълнението на проекта “Южен поток” датира отдавна.

Ще донесе ли според вас тръбопроводът “Южен поток” ползи за България?

Строителството му ще се отрази много положително и ще има много позитивен ефект върху всички фирми, които ще участват в изграждането му. Досега не сме имали такъв мащабен строителен обект в България.

Съществуват междуправителствени споразумения между Русия и България по проекта "Южен поток". Трябва ли те да бъдат изпълнени според вас във вида, в който са, или по някакъв начин трябва да бъдат преразгледани?

Ползите за България от изграждането и бъдещата експлоатация на газопровода “Южен поток” са очевидни. Наред с икономическите възможности за развитие на строително-монтажните фирми, участващи в изграждането му, България ще участва пряко в осигуряването на енергийната сигурност на Югоизточна Европа, а това ще й даде по-добър геополитически статут. Нейният глас би могъл да стане по-значим и да се чува повече на всички международни форуми.

А за Варна и Варненска област това означава буквално Ренесанс за местната икономика. На базата на гарантираните благодарение на тръбопровода доставки на големи количества газ на изгодни цени, може да се възвърнат някои производства на тежката химия в Девня, в това число възстановяването на мощностите за PVC.

Трябва ли според вас проектът "Южен поток" да се реализира без специално освобождаване
 от изискванията на ЕС за газопровода?

Не съм запознат с конкретните споразумения на правителствени нива между Русия и България по проекта. Но ако е необходима някоя конкретна актуализация, може да се направи в оперативен порядък.

В резултат на твърденията на Европейската комисия, че проектът "Южен поток" е в нарушение на европейските енергийни правила, българското правителство обяви, че дейностите по него следва да бъдат прекратени. Считате ли, че докато процедурата за наблюдениe на България от ЕК тече, би трябвало работата по проекта да продължи?

Проектът “Южен поток” трябва да бъдe освободен от условията на Третия енергиен пакет на ЕК, защото е договорен преди тяхното влизане в сила. Именно заради това работата по него трябва да продължи.

Как оценявате позицията на ЕС по отношение на "Южен поток"? Има ли консенсус сред държавите-членки на ЕС по този въпрос? Ако не, чия гледна точка преобладава?

Държавите членки на Европейския съюз, които участват в проекта, имат консенсус “за” реализацията му и подкрепят Южен поток. Както знаете, Италия активно работи за изграждането на морската част на тръбопровода, защото тази страна ще бъде и главният консуматор на количествата газ по него.

Смятате ли, че ситуацията в момента в ЕС по отношение на Южен поток е постоянна или тя може да се промени?

Уверен съм, че Еврокомисията ще престане да спъва осъществяването на газопровода, който ще има голямо положително влияние върху развитието не само на икономиката на България, но и на други европейски икономики.

Последвайте канала на

Novini.bg
23629 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
hhh

2016.01.26 | 18:31

47
познайте кои фирми ще се уредят да строят.ставаме още по зависими от путинова русия.
1234

2016.01.26 | 18:30

45
Стойност на \"Южния\" в България , ЗАСЕГА- 3.4 МИЛИАРДА ЕВРО.. Наш дял - 1.7 милиарда евро ..С лихвите за 25 години- най- малко- 3.4 милиарда евро = 6.8 милиардва лева !! Това е една трета от сегашния ни външен дълг !!?? Само с една сделка -искат да ни натоварят с тези милиарди !!?? КОГА ще ги изплатим с руските \'такси\" ?? Някога ??/ За след 25-30 години и да ЗАПОЧНЕМ да ПЕЧЕЛИМ от това !!??? Кога ?? След 40 години !!?? Ами амортизацията на тръбите… Ще излезе, че когато стигнем до „печалба“ няма да ги има тръбите!!??
Никола

2016.01.26 | 18:30

46
Вие знаете ли какви ще са приходите?
Ако има измама да се дадат на съд веднага

2016.01.26 | 18:29

44
Черно море не иска опасни тръбопроводи да му увреждат все по трудно охраняваната газово водна защитна среда .Руснаците да не се навират с опасни тръби по дъното .да се спрат и уврежданията от румънците подава морето..Иначе манипулиращ с наркотици газпромаджиите на англииски език нагло вкара БЪлгарския народ в непосилни разходи без да има даже обещание че за тия огромни ненужни разходи ще получим даже и един евро цент или поне една сельодка с водка..Вероятно след като са препоили с наркотици Стойнев и други са успели да получат някой и друг подпис който да ни вкара в дългове/Милър непрекъснато потвърждава че крайния срок за пуска на газа до Австрия бил 2016 година ..Кой ще плаща неустойки ако не с е пусне газта до Австрия тогава Русия,БЪлгария или Сърбия
Никола

2015.12.02 | 11:47

43
Ние няма как да сме зависими от Русия., нас ни управлява САЩ! А те не дават :) Не дават и да повишеним заплатите и пенсиите в България, защото това е в ущърб на Американските им интереси $$$!
FM

2015.12.02 | 11:47

41
щеше.
българин

2015.12.02 | 11:47

42
белоев,белоев...познавам те от ония години-номенклатура.1-2 години ще заваряваш и после какво?Ще чакаме някакви транзитни такси?
Любо Ангелов от Бургас, член на ПП АТАКА

2015.01.27 | 20:30

40
И тъй като сидерастката пачавретина Волен Сидеров не се показва по никакви телевизии и радиа, освен по телевизията на Аллах, Алфа ТВ, реших да драсна тук, защото Волен Сидероглу-паша, се изгуби като Рублата!Салям Алейкум братя сидерсти, да не забравите да гласувате за АТАКА, защото сме про-Руски и про-Турски националисти. Защото като гласувате за нас ще има втора АЕЦ Белене, за която ние като нация ще плащаме милиарди неустойки на братска Русия! Защото ако сме на власт ще има Южен поток, за който пак ще плащаме милиарди ако не бъде направен в полза не на България, а на русия! Братя сидерасти гласувайте за нас от АТАКА ако искате ДПС да управлява, все пак наш ибрик Волен е със Местан, затова и Путин е със Ердоган! Анадъно?!
Моля ?

2015.01.27 | 15:31

39
Ако аз искам да прекарам през твоя двор транзитна канализация към друг квартал, ти ще се съгласиш ли да вземеш от мен заем, за да разкопаеш с мен твоя двор ? И ще се съгласиш ли да погасяваш заема си към мен 20 години за сметка на неполучаване на наем ? Още повече ако не ти е ясно дали и колко наем ти дължа по договор и какво ще се случва след 20 години, но едно ти е пределно ясно - че ще плащаш на общината (в случая ЕК) солени глоби ?
крис

2015.01.22 | 22:05

38
как можа турция да попадне в \"капана\" на нашите мъдри ръководители по строежа на Южен поток
gost

2015.01.21 | 21:23

37
Вярно е че ще е РЕНЕСАНС ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ, въпросът е : Защо точно тези фирми и защо на тази тройно и четворно надута цена? Това е въпроса, който задава европейската комисия. Нарича се липса на прозрачност в развития свят и затова Европа е против, не че нямат нужда от газта.
Моля?????

2015.01.21 | 21:23

36
Съюз по заваряване ? ? ? Ама това шега ли е! Защо не поканихте някой стоматолог, по-компетентно ще се изкаже.

Добави коментар

Водещи новини