Експерти застанаха зад сформиращия се кабинет: 5 правителства за 2 години е прекалено много (видео)

  • 09 октомври 2014 10:35

  • 6656
  • 7
Експерти застанаха зад сформиращия се кабинет: 5 правителства за 2 години е прекалено много (видео)
©

Най-важното, от което се нуждае България в момента, е политическа стабилност. Четири или дори пет правителства в продължение на 2 години е прекалено много.

Това заяви на пресконференция в БТА Регине Шуберт от Фондация „Фридрих Еберт”. Темата на събитието беше "България след парламентарните избори".

Надявам се, че ще е възможно да се състави стабилно правителство, което да се заеме с най-важните въпроси на страната и да не се срине в следващите няколко месеца, отбеляза Шуберт.

Тя се надява на правителство, което да се радва на широка обществена подкрепа.

След нея думата взе проф. дфн Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания. Той не приема тезата, че българският народ е реагирал неадекватно на изборите и е предложил на България един неуправляем парламент.
"Изцяло не приемам една такава теза. Аз мисля, че българите реагираха изцяло адекватно на цялата ситуация", категоричен бе той.

За разлика от предишни избори, по думите му, българските избиратели са плурализирали българските интереси. Те този път казаха на политиците: "Ние ще се ориентираме към повече политически партии, няма да повторим старите варианти, ще експериментираме отново с българската демокрация и ще й предпочетем освен една голяма партия, каквато е ГЕРБ, и други по-малки партии", допълни професорът.

Имаме най-представителния парламент от началото на българската демокрация, защото представляват очакванията на народа, посочи Карасимеонов.

Избраният парламент прилича в редица отношения на другите парламенти, смята той. Този път обаче антиевропейската политическа партия се е оказала само една и е получила много слаб резултат – едва 4%. Всички други партии, категоричен е той, подкрепят евроатлантическите интереси на страната.

Но Карасимеонов призна за намаляващата тенденция на гласуване и ако продължава да спада, по неговите думи, тя ще стане тревожна. Ниската избирателна активност според него е свързана с един феномен, наречен "криза на доверие към българските институции".

За него сегашният парламент е фрагментиран. Сложното е, каза той, че имаме много нови политически формации и то твърде разнородни като настроения и нагласи, което ще затрудни много сформирането на правителство.
„Защото тази разнородност води до една непредсказуемост в управлението, до разцепление, като в Реформаторския блок например“, коментира той.

Едни нови избори в следващите 2,3,4 месеца ще доведат до много големи сътресения и бойкот на следващите избори.
„Дори аз лично се колебая дали да отида да гласувам, под формата на протест“, призна Георги Карасимеонов.

Според проф. дфн Петър-Емил Митев от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски” победител в тези избори са били социолозите. За тях, по неговите думи, трябва да се говори или добро или нищо.

За проф. дфн Антоний Тодоров от Нов български университет са налице и много обещания, които са се изтъркали с времето. Освен това, допълни той, с какво новите формации, които влязоха в този парламент, като България без цензура, Патриотичен фронт и АБВ, могат да ни убедят, че са се променили.
"Гражданите виждат добре, че нищо ново не ги очаква", подчерта проф. Тодоров.

Това правителство няма да се състави лесно, но само да припомня: след 4-месечни мъки белгийците се сдобиха с ново правителство, продължи професорът и отбеляза: „В цяла Европа е така – правителствата се сформират все по-трудно“.

Всяко правителство е добро според него, тъй като с нови избори след 3-4 месеца ситуацията нямала да се промени качествено.
„Изборите, ако продължават да се провеждат толкова лесно, ще се превърнат в една прекрасна олигархия“, категоричен бе той.

Малък победител, голям победител, голям губещ и най-голям губещ. Така описа ситуацията след парламентарните избори доц. дфн Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.

Малкият победител, по неговите думи е именно партия ГЕРБ. Тя за него е малка поради простата причина, че ще се споделя с неизвестни, недоброжелателни партньори, по думите му.
„Ако бъде постигнат успех, това ще е голямо постижение“, коментира Минчев.

Големият победител е корпорацията. Нейното политическо лице е ДПС, нейното икономическо лице е КТБ, а нейното обществено лице е Октопод. Тази корпорация закупи 2/3 от закупените гласове в страната, подчерта той.

Големият губещ е БСП, продължи Минчев. Не левицата, тъй като от доста време БСП не е представлявала каквато и да е левица, смята той. БСП според него трябва да потърси новото си място в новата ситуация, в която е поставена.

Най-големият губещ, категоричен бе той, си остава българското общество.

Последвайте канала на

6656 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.10.09 | 16:04

1
Ако има скоро избори , всички продажни мършави партийки като ББЦ , Атака и др подобни недоразумения ,ще отпаднат от надпреварата -- българина два пъти никога не можеш да го излъжеш с изтъркани глупости !!

2014.10.10 | 11:10

7
Напротив ! ТИКВАТА с неговия ток , с неговите идиотщини и мизерия отива на майната си ! АТАКА НАГОРЕ , ТИКВАРИТЕ от ГЕРБ надолу !

2014.10.10 | 11:09

6
Идеята за социал-демокрацията има дълбоки корени в Германия.Който злоупотребява с идеи и ги изполва плакатно,ще си плати скъпо!

2014.10.10 | 11:09

5
като прочета думата "експерти" и усещам как кръвното ми подскача.

2014.10.10 | 10:58

4
Всички тия "експерти" подкрепяха протестите 2013-14. Не мога да разбера къде е експертноста.
onq s konq

2014.10.09 | 16:28

2
Ами ако си эабеляэал "експертите" които не подкрепяха протестите и обслужваха "тройната коалиция" се провалиха грандиоэно!Иначе щяха да си управляват и до сега и нямаше да има иэбори?!

2014.10.10 | 10:57

3
Щом тези европедали твърдят нещо , ИСТИНАТА и ПОЛЕЗНОТО за народа , е точно ОБРАТНОТО !!! ИЗБОРИИИИ , нови ИЗБОРИИИИ до ДУПКА ! ДОЛУ ГЕРЕРАСТКАТА ТИКВА !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини