Собственикът на завода убиец в Горни Лом: Много боли (видео)

  • 08 октомври 2014 09:23

  • 6093
  • 4
Собственикът на завода убиец в Горни Лом: Много боли (видео)
©

Собственикът на взривения цех в Горни Лом Валери Митков, който загуби сина си в трагедията, призна в ексклузивно интервю пред Диана Найденова, че според него е жертва на саботаж или външна намеса

„Има възможност взривът да е иницииран нарочно, особено ако има мотиви. Има камери, информация, свидетели. Това са неща, които ние с вас не знаем”, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият заместник-министър на отбраната и специалист по взривните вещества Валентин Радев.

„Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, смята Валери Митков.

„Ужасно е, ужасно е. Не мога да си представя, кой болен мозък може да направи такова нещо”, допълва той. Според него не е задължително този акт да бъде иницииран от цеха. „Това е можело да бъде инициирано, както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете”, обяснява Митков.

На въпрос защо това се е случило в неговото предприятие той отговаря, че не може да отговори. „Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога”, категоричен е той.

„Много боли, просто много боли. Има неща, които не могат с думи да се опишат. Нито той, нито останалите хора, трябваше по този начин да си отидат от този свят”, допълва още Митков. Собственикът на взривения цех казва, че не е гневен, а по-скоро убит от мъка. „Не пожелавам на никого такова нещо. Родители да изпращат децата си от този свят. Няма по-ужасна трагедия”, казва още той.

„Има 4-5 кратера. Цялото помещение се е взривило, те са се получили просто защото там е имало повече взривно вещество. В момента спорим с колегите какво количество е имало там. Валери може да твърди, че два от изходите винаги са били свободни, но това трябва да го каже изпълнителния директор, който е шеф на цеха”, категоричен бе Радев.

Той признава, че Валери Митков е доказан експерт в областта на взривните вещества, но отхвърля твърденията му, че не е възможно от една мина да бъде предизвикана верижна реакция в различни сгради. „Това, което той твърди, е че 450 грама вещество не може да предаде взрива на 20-30 метра. Напротив – може, може и през стената”, каза той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6093 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Алекс

2014.10.08 | 23:23

4
Този е ясен и лесен!С милиони от робската експлоатация все някак ще преживее горкичкия.Жалко за децата,които останаха без родителите си и родителите без децата си.Няма коѝ да се погриже за тях в скапаната ни и безхаберна държава.
уточнение

2014.10.08 | 20:09

1
и синът му загина
Точно Така!

2014.10.08 | 22:13

3
Ето така ги болеше хората, когато ги експлоатираше!

2014.10.08 | 22:13

2
То да ги само експлоатираше, те експлоадираха, второто сигурно боли доста повече

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини