Водата на океанското дъно спряла да се затопля през 2005 година

  • 07 октомври 2014 13:36

  • 2233
  • 0
Водата на океанското дъно спряла да се затопля през 2005 година
© Getty Images/Guliver

Температурата на студената вода в океанските дълбини е спряла да се покачва от 2005 г, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА. Това кара учените да зададат въпроса: Защо климатичното затопляне се забавя, след като парниковите газове се увеличават.

Едно от обясненията на този парадокс досега бе, че топлината слиза в океанските дълбини. Сега учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, анализирали данни за температурите в океаните между 2005 г. и 2013 г. Измерванията са направени със спътници и директно в океанските води с помощта на буйове.

"Установихме, че на дълбочина над 1995 метра на практика няма промяна в температурите през този период - заяви съавторът на изследването Джош Уилис от НАСА. - Въпреки това океанското ниво продължава да се покачва най-вече в резултат на топенето на ледената покривка в Далечния север и Гренландия."

Той все пак е на мнение, че този необясним феномен не поставя под въпрос затоплянето на планетата.

"Опитваме се само да опознаем механизма", отбеляза Уилис. През 21-ви век парниковите газове, сред които въглеродният диоксид, произведен на базата на фосилни горива, продължиха да се натрупват в атмосферата както през 20-и век. Температурата на водата на дълбочина до 700 метра в океаните обаче продължава да се повишава, макар и не с бързи темпове.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини