Покачва се температурата на нетърпимостта, смята Цачева

  • 03 октомври 2011 11:19

  • 1106
  • 3
Покачва се температурата на нетърпимостта, смята Цачева
©

Днес има опасност не само от покачване на температурата на планетата, но и от покачването на температурата на нетърпимостта. България винаги е била на кръстопът и българите винаги са били в средището на много цивилизации.

Живеейки на кръстопът, най-ценното е, че сме се научили да общуваме помежду. Само така може да се обясни и страницата от историята на България през Втората световна война – спасяването на българските евреи. Това заяви в пленарна зала пред ученици от столични школа председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, която награди отличените деца в конкурса по темата, чийто създател е проф. Михаел Бар-Зоар.

Цачева подчерта, че общуването е първостепенна ценност и страницата на България от Втората световна война трябва да бъде внимателно прочетена, защото и днес езикът на омразата не е заличен от българските улици и площади. „От езика на омразата се извършват престъпления. Това не трябва да бъде допускано. Езикът на толерантността, умението да разбираме другия и да го приемаме, са противодействието на омразата”, заяви тя. Цачева се обърна към учениците в пленарната зала с думите, че вижда едно поколение, което ще направи нещата по-добри за България.

„Неоспорима и безусловна е историческата истина, че България е направила невъзможното – да спаси своите евреи. В България не е загинал нито един човек от общо 50-хилядната общност и страната е единствената в Европа, в която тази общност е по-голяма в края на Втората световна война, отколкото в началото й”, припомни председателят на парламента. Цачева отбеляза, че не такава е съдбата на евреите в Западните покрайнини, където властта е осъществявана от Третия райх. По думите й, идеята за депортацията на евреите в България е срещнала съпротивата на българския народ. „Тази съпротива тръгва от парламента, от думите на Димитър Пешев и по-късно среща подкрепата на духовенството, на българските граждани. Това е едно истинско и голямо всенародно дело”, подчерта Цачева.

Последвайте канала на

1106 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Нина

2012.04.14 | 18:59

3
Пак започна да разтяга локумите. На хората им писна от лумпени, които имат самочувствие без покритие и гледат да ни завъртят главите с празни обещания.
mihaela

2012.04.14 | 18:59

2
Цачева говори пред ученици!!!!! На тази трябва да й забранят да мисли, камо ли да говори.. просто не й се получава. Дрънчи. Относно търпението - права е! Особено към тях чашата на търпението преля... народът ги изпраща с шумни манифестации дни наред

2011.10.04 | 02:00

1
Ти също ли си дигнала температура или така си говориш по принцип! Щот кънтиш като куха гербарска лейка!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини