Клането в Харманли станало заради жена

  • 03 октомври 2014 20:53

  • 5023
  • 11
Клането в Харманли станало заради жена
©

Касапницата в Харманли при която 19-годишен бе наръган 12 пъти в гърба и шията, е станала заради жена.

Това стана ясно след проверка на място около обстоятелствата на вчерашното клане на автогарата. В 3 сутринта, 4-ма сирийски бежанци нападнали и накълцали с ножове Христо Симеонов Стефанов, който в критично състояние е изпратен в Пловдив. Местната ромска общност, чийто член е младежът, е настръхнала и иска линч за бежанците. В последните два дни ръководството на бежанския лагер и полицията разгонват ромски наказателни отряди, дебнещи всичко що е бежанец около входа на лагера. В разговор и с двете страни по скандала се потвърди версията, че в основата на конфликта, разрешен с ножове, е жена, съобщава haskovo.net. Въпреки крехката си възраст, Христо е бил изявен сводник в града и пласирал момичета от своята общност. В случая ставало дума за сестра му - 23-годишната Диана.

Според версията на арестуваните сирийци, споделена пред приятели в лагера, един от тях – Омар, я договорил за нежни удоволствия и дори си платил. После обаче Христо го изгонил с юмруци. Малко по-късно последвала саморазправата на автогарата. Ромите отхвърлиха твърдението. Самата Диана обяви, че тя не се продава, пък и едва ли брат й щял да я продава. Освен това: “Те /бежанците/ не искат да си плащат", каза тя. "Има 5-6 наши дето се e*ат с тях, ама без пари. Те никога не си плащат“, допълни я руса дама, представила се за бивша съпруга на Христо. Тя и още две жени били свидетели на инцидента.

Предисторията била в известен харманлийски бар, честа арена на побоища. Там Омар черпел Диана /според сирийците/, а момичетата запивали с Христо, когато бежанците започнали да ги закачат и налитат /според ромите/. После Диана и дружките й тръгнали да се прибират, а Христо отишъл за цигари, където сирийците го нападнали и намушкали. „Българското момче каза на приятеля ми Омар: Какво правиш на сестра ми, а Омар каза: Аз си платих. Момчето го удари в лицето“, разказва 21-годишният Хозан Али от Сирия, който първи изслушал версията на другаря си, след като той се прибрал окървавен в лагера. Според Хозан, след като Омар бил ударен, Христо извадил нож и го пронизал в дясната китка. Едва тогава „ при самозащита“ сирийците посегнали и наръгали нападателя си. 12 пъти, в гърба.

Именно по кървавите дири, оставени от ранения Омар, полицията сутринта открила извършителите на касапницата. След мелето 4-мата сирийци наели такси, което ги стоварило пред КПП-то на лагера. Оттам през целия плац минавала кървава диря до фургон на приятели, където пострадалият бил превързан. След това Омар, Хадер, Хасан и Мохамед /между 20 и 25 години/ отишли да спят в 1-ви корпус, който бил отреден за мъже бежанци. Когато ги открила полицията, си признали всичко, каза началникът на лагера о.з. полковник Марко Петров. Неговият комендант Лозко Иванов пък показа полузаличените кървави следи във фургона. „Опитали са се да перат петната от кръв. Килимът бе сгънат на две, когато дойде полицията“, допълни той. Нож обаче не е открит.

Въпреки арестуването на четиримата, махалата не утихва. Ромите се канят да блокират лагера с искане бежанците да се махат от Харманли и България. Искаме да се махнат, лоши хора са, каза пасторът на евангелистката църква в Махалата Демир Михайлов. Според него бежанците закачали жените им, а майките не смеели да си пуснат децата на училище. „Казваха че ще ни подпалят къщите“.
От ДАБ и лагера в Харманли взеха спешни мерки за да не се стигне до сблъсъци. От вчера /2-ри октомври/ е в сила вечерен час за лагеруващите бежанци - 22 часа. Всеки, който закъснее и с 10 минути, получава дисциплинарно наказание.

Ако се повтори, се гони от лагера на квартира на свои разноски, подчерта о.з. полк. Марко Петров. Дисциплината се затяга и заради новия наплив на бежанци, предимно млади и активни хора. „За последните 10-тина дни имаме 400 нови, предимно млади мъже. Повечето от тях са образовани и кротки, но не всички“, обясни мерките началникът на лагера. В същото време стана ясно, че задържаните сирийци могат да загубят получения статут и да бъдат изгонени от страната. Дошлите през април Омар и Хадер вече били със статут на бежанци, а за Мохамед има решение, но все още не е получил документа. Само Хасан засега е с ЛНЧ/личен номер на бежанци/.

„Докаже ли се вина, се гонят, откъдето са дошли - в случая през Турция за Сирия“, категоричен е полк. Петров. Преди това обаче бежанците трябва да изтърпят наказанието си в България. Може би заради това от харманлийската районна прокуратура започнаха досъдебно производство срещу „неизвестен извършител“, въпреки че имат арестувани. Производството се води по член 129 за нанасяне на средна телесна повреда, поясниха от прокуратурата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5023 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.06.13 | 02:19

11
ПАК РЕВЕТЕ ЗА НЕЩАСТНИТЕ БЕЖАНЦИ! ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО! ДЕЦАТА НА ТЕЗИ, КОИТО СЕГА ПРИЕМАТЕ ЩЕ ВИ РЕЖАТ ГЛАВИТЕ ЕДИН ДЕН!
курти

2015.06.13 | 02:19

10
А да видим сега Хелзинския комитет как ще изкара пак българите виновни и за това :)

2015.06.13 | 02:18

9
Оставете циганите да поотрепят някой джихадист, да свършат и те поне веднъж нещо полезно...
BBisPedal

2015.02.16 | 21:49

8
Интересен е въпросът догодина, след смъртта на Боко Тиквата, кой ще поеме групировката ГЕРБ?

2014.10.08 | 16:55

4
Внимавай с приказките си да не го изпревариш.

2014.10.05 | 09:45

3
по интересно е като умре бялата златка кой ще ти купува пица курвоч

2015.02.16 | 21:49

7
Кой, каквото си търси, винаги си го намира.

2015.02.16 | 21:49

6
da se nameri edin da nakulca i kurvata boiko
tur4ina borisovygly v 3atvora

2015.02.16 | 21:48

5
NARODA STE PIRUVA AKO NIAKOIGRAMNE KURVATA BOIKA-KAKTO I TOI UBIVASHE

2014.10.05 | 09:45

2
хахахи един атакензелски глас по малко

2014.10.05 | 09:34

1
Vsiaka jaba da si znae giola.

Добави коментар

Водещи новини