Рожденият ден на Путин може да стане държавен празник в Русия

  • 03 октомври 2014 10:35

  • 1867
  • 5
Рожденият ден на Путин може да стане държавен празник в Русия
© Getty Images/Guliver

Руското министерство на отбраната одобри идеята да бъде учреден Ден на учтивите хора. Предвижда се новата паметна дата - 7 октомври, да бъде посветена на хората с военно снаряжение без опознавателни знаци, "поддържали реда по време на референдума в Крим" на 16 март за присъединяване към Русия, пише "Известия".

Министерството е посрещнало "с интерес и голямо внимание" законодателната инициатива за нов празник, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Николай Панков. Според него военните поделения в Русия също одобряват идеята на депутата от Държавната дума Игор Зотов.

Терминът "учтиви хора" се появи след изострянето на ситуацията в Украйна. Тогава - в края на зимата, неизвестни хора в камуфлажни облекла поеха контрола над ключовите обекти в Крим - Министерския и Върховния съвет, щаба на бреговата охрана, летищата в Симферопол и Севастопол, държавната компания за телевизия и радио "Крим", напомня изданието.

Очевидци посочваха, че хората с военни униформи нямат опознавателни знаци, не коментират откъде са дошли, но се държат "много учтиво". По-късно президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 призна по време на "пряка линия", че "учтивите хора" са от въоръжените сили на Русия.

"Зад гърбовете на отрядите за самоотбрана на Крим стояха руски военнослужещи. Длъжни бяхме да гарантираме сигурността на кримските жители, докато трае референдумът. Не бива да забравяме, че там имаше 20 хиляди украински военнослужещи с тежка техника. Длъжни бяхме да сторим всичко, за да не бъдат използвани тези оръжия срещу жителите на Крим", каза Путин.

"Благодарение на нашия Върховен главнокомандващ и на министъра на отбраната руската армия символизира днес духовната сила на хората в Русия - заявява пред "Известия" депутатът Зотов. „Седми октомври, рожденият ден на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, е идеалната дата за Ден на учтивите хора."

Руският печат обсъжда законопроект, освобождаващ т. нар. кримски опълченци от наказателна отговорност. Кримските власти са внесли в Държавната дума законови поправки, според които "народните опълченци" в Крим няма да носят и административна отговорност, защото са действали "при крайна необходимост". Предлага се "амнистията" да важи за стореното до 1 януари 2015 г.

Приемането на поправките ще задейства местния кримски закон "За народното опълчение . . .", противоречащ на федералния закон за участието на граждани в охраната на реда, обяснява за "Комерсант" Ефим Фикс, шеф на законодателната комисия в Държавния съвет на Крим, станал през март нов субект на Руската федерация.

Законопроектът е "опасен" и "нарушава законите на Русия", изтъква кримският юрист Жан Запрута. "Вече виждаме как хора от самоотбраната в Крим превземат цели предприятия с оръжие в ръце. Така стана през септември с "Кримавтотранс" и дирекцията на пазарите "Кримпотребсоюз". Значи някой се опитва да оправдае тези действия за сметка на Държавната дума", коментира той. Щом амнистията ще важи и за бъдещи действия, значи "обекти, които са частна собственост ще бъдат заграбвани" и занапред, убеден е експертът.

"Крим ще изтрие всички грехове", прогнозира в заглавие на коментар по темата "Ведомости". "Кримската власт брани себе си и своите незаконни военизирани структури. Поправките изглежда са политическа индулгенция, заслужена от тях с активно участие в анексията на Крим", смята кримският политолог Сергей Костински.

Друг експерт от полуострова - Владимир Егоров, нарича национализацията в Крим "икономическо беззаконие". "Ако Русия затвърди това юридически, ще стане съответник и страна, която не защитава частната собственост", добавя той.

Няма процедура, която да узакони действията на кримските власти. От юридическа гледна точка това е нонсенс, защото към момента те дори не са били в състава на Русия, заявява във "Ведомости" московският икономист Елена Лукянова. "Ако Държавната дума приеме нещо от този род, то ще е абсолютен артефакт", подчертава тя. Според нея кримските власти внасят поправките, защото те самите не са убедени, че са действали законно в преходния период.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1867 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
FM

2014.10.08 | 08:15

5
Путин е единствения политик, който мисли за другия, за чуждия човек. За това при него Русия е в разцвет.
KUR ZA TODOR JIVKOV

2014.10.08 | 08:14

4
ТЕ КРЕПОСНИТЕ ТОВА СИ ЗАСЛУЖАВАТ,ДЖУДЖЕ ЧИФУТ ДА СЕ ГАВРИ С ТЯХ
Intel® Core™ i5-4670K

2014.10.08 | 08:14

3
Ок започвам много сериозно да се съмнявам в Путин :D
svidetel

2014.10.07 | 08:24

2
Чак сега ?????????????????????
Пиян мужик

2014.10.07 | 08:24

1
И този ден ще се нарича Пут. кин ден !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини