Лекарска грешка уби деца в Сирия, объркали им ваксината

  • 02 октомври 2014 17:09

  • 3391
  • 3
Лекарска грешка уби деца в Сирия, объркали им ваксината
© Getty Images/Guliver

Няколкото смъртни случая на деца в Сирия, ваксинирани срещу морбили, се дължат на "грешка", допусната от партньорска неправителствена организация, съобщи говорител на генералния секретар на ООН, цитиран от БТА.

Говорителят Стефан Дюжарис подчерта, че инцидентът няма нищо общо с хуманитарната помощ, която постъпва в Сирия по канали на ООН. Той уточни, че вместо с ваксина срещу дребна шарка децата били инжектирани с мускулен релаксант за анестезия. Миналия месец от Световната здравна организация съобщиха, че препаратът бил държан в същите хладилници като ваксината и че предназначението му било да разрежда ваксината.

В средата на миналия месец лекар, наблюдаващ ваксинирането в контролираните от бунтовници територии в Сирия, съобщи, че 15 деца, включетелно бебета, са починали след приемане на ваксината. Лекарят Абдула Аджадж разказа, че децата имали признаци на "остър алергичен шок", а голяма част от тях се задушили, след като телата им се подули.

Сирийският посланик в ООН поиска разследване за установяване на виновните за това "престъпление срещу човечеството". Дюжарис заяви, че "случилото се с ваксините е истинска трагедия", но става дума за "голяма човешка грешка".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3391 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.25 | 18:25

3
Лекарската грешка е АМЕРИКАНСКА ! ОБАМА ги НАГРАДИЛ !

2014.10.25 | 18:25

2
Зачудиха се покакъв начин да се отърват от бежанците

2014.10.11 | 12:50

1
Smart na arabskite cigani !

Добави коментар

Водещи новини