Дават ни 1.1 млрд. евро за развитие на телекомуникационни проекти

  • 02 октомври 2014 15:34

  • 1419
  • 2
Дават ни 1.1 млрд. евро за развитие на телекомуникационни проекти
©

По линия на инициатива "Свързани общности" в частта за телекомуникации за България са предвидени за периода 2014-2020 год. 1.1 млрд.евро, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard при откриване на информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на телекомуникационни проекти по Механизма за свързване на Европа.

По време на събитието представители на Европейската комисия и на Световната банка представиха започналата тази година съвместна инициатива "Свързани общности". По думите на Ангелкова предвидената сума е изключително голяма и България на всяка цена трябва да се възполва от средствата. Тя изрази надежда, че днешният информационен ден ще създаде добри условия за споделяне на идеи с партньорите ни от Световната банка, което на практика да доведе и до по-активното участие на банката в този процес.

Механизмът за свързване на Европа е създаден в подкрепа на растежа, създаването на нови работни места, социалното включване. Целта му е да ускори развитието на трансевропейските мрежи като стимулира финансирането им както в частния, така и в публичния сектор при спазване на принципа за технологична неутралност, обясни Ангелкова, цитирана от БТА.

Механизмът дава възможност за подготовка на проекти от общ интерес, като това става в рамките на политиката на трансевропейските мрежи в трите сектора - транспорт, телекомуникации и енергетика. Целта е изграждането на нови или модернизирането на вече съществуващите инфраструктури.

Финансовият пакет за изпълнението на механизма за периода 2014-2020 г. е 33.2 млрд.евро. От тях за сектор "Транспорт" са предвидени 26.2 млрд.евро, за телекомуникации - 1.1 млрд.евро., а за енергетика - над 5.8 млрд.евро.

По думите на Ангелкова интернет става доминираща платформа за комуникации при извършване на стопанска дейност, за предоставяне на услуги, за социално и културно сближаване. По тази причина наличието на високоскоростен достъп до интернет в трансевропейски мащаб е от съществено значение както за икономическия растеж, така и за единния пазар.

Последвайте канала на

1419 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.10.04 | 16:43

2
Усвоете тези пари, За доброто на народа.
kiro

2014.10.04 | 16:43

1
Da ni podslushvat po dobre!

Добави коментар

Водещи новини