Четири са възможните места за кацане на Марс през 2019 г.

  • 02 октомври 2014 15:29

  • 2744
  • 1
Четири са възможните места за кацане на Марс през 2019 г.
©

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" избра четири възможни места за кацане на Марс. Начинанието е планирано за 2019 г., съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес и БТА.

Една от главните цели на съвместния проект на ЕКА и Роскосмос е да се установи дали форма на живот някога е съществувала на Марс.

Програмата предвижда две непилотирани мисии до Червената планета. Първата е свързана с изстрелване на орбитална сонда с модул за кацане през януари 2016 г. Девет месеца по-късно тя ще стигне до дестинацията си. Втората се състои в изпращане през май 2018 г. на роботизиран модул, който да кацне на Марс през януари 2019 г.

Избраните четири възможни места за кацане - Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis и Aram Dorsum, се намират относително близо до екватора, се казва в комюнике на ЕКА.

"Марсианската повърхност днес е негостоприемна за живите организми - заяви изследователят Хорхе Ваго от ЕКА, който участва в проекта "ЕкзоМарс". - Примитивен живот обаче може би е съществувал там преди 3,5-4 милиарда години, когато климатът е бил по-топъл и по-влажен. Затова мястото за кацане трябва да е в район с древни скали, където вода в течно състояние някога е имало в изобилие."

Планирано е роботизираният модул на мисията "ЕкзоМарс" да извършва сондажни работи на дълбочина два метра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2744 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Америка няма да я има до тогава

2015.03.29 | 18:37

1
Греьовете питахте ли ги дали може? Пак ще гледаме спец ефекти от Холивуд!

Добави коментар

Водещи новини