Шашми за винетки в центъра на София

  • 02 октомври 2014 06:56

  • 1852
  • 1
Шашми за винетки в центъра на София
©

Фалшиви нотариални актове и договори за наем представят столичани, за да получат винетка за паркиране в синя или зелена зона. Това съобщи пред „Монитор” шефката на паркиране и мобилност Румяна Милова. „Имаме случаи, в които апартаментът е продаден и ни носят копие на стария нотариален акт. Това е причината да искаме да ни показват оригинала на място само за справка”, обясни Милова.

586 хитри софиянци са се опитали да метнат общината и да си извадят стикер за паркиране. При 60% от тях проверката е показала, че имотът, за който се предоставя документ за собственост или договор за наем, не се използва за жилищни нужди, а е офис, кабинет за прием на пациенти или магазин, обясниха от Центъра за градска мобилност за „Монитор”. Така тарикатите, които са регистрирали фирмите си по апартаменти си плащат за винетки в синя зона по 150 лв. и в зелена по 100 лв. на година. Цената за паркиране на фирмено возило за т. нар. служебен абонамент в зоните е съответно по 650 лв. и 450 лв. и то на месец. Така че хитреците, живеещи в синя зона, си спестяват годишно 7650 лв., а в зелена – 5300 лв.

Освен това само през септември служителите са сгащили още 65 нагли шофьори, които са се опитали да минат метър. Тарикатите разлепяли и обяви в блоковете в центъра и предлагали пари срещу фиктивен договор за наем, само и само да се уредят с винетка.

Заради представянето на фалшиви документи от началото на годината Центърът за градска мобилност затегна контрола за издаване на стикери.

„Нашите специалисти много стриктно проверяват подадените в ЦГМ документи. Справка се прави в районните администрации, търговския и имотния регистър, както и в този на нотариалната камара”, каза Румяна Милова. Специалната комисия от експерти нищи 20 дни всички документи, за да няма измами с винетките. Милова обясни, че според промените в наредбата за паркирането при констатирани нарушения ще сигнализират компетентните органи.

Общо издадените стикери за локално платено паркиране през миналата година са 9507. От септември стартира и новата кампания за стикери, като досега подадените документи са 3576. От тях с винетка вече са 2976 души, а 495 са в процес на обработка.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1852 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.02 | 23:50

1
Ем след като се опитват да правят "Умни ходове" нека и общината направи "Умен ход" като ги осъди на 2 год. затвор.

Добави коментар

Водещи новини