Монтират променящи се пътни знаци

  • 01 октомври 2014 21:21

  • 3088
  • 2
Монтират променящи се пътни знаци
© Булфото (архив)

На 20 места по пътищата на България ще се монтират пробно т.нар. променящи се от разстояние пътни знаци. Агенция “Пътна инфраструктура” прави и безплатно за потребителите приложение за смартфони, което ще показва всички опасни или затворени участъци, съобщи пред “Труд” шефът на институцията Лазар Лазаров.

Променящите се знаци са познати в Западна Европа от години. Представляват черни електронни табла над пътя, на които се изобразяват светещи пътни знаци, които могат да се променят в зависимост от обстановката.

При лоши метеорологични условия се появяват временно знаци, които указват, че пътят е заледен или че през лятото има опасност от аквапланинг.

Във връзка с ремонтни дейности често се налага движението да се ограничава и максимално разрешената скорост да се променя. В такива случаи се сменят изображенията, а не целият знак.

АПИ е обявила обществена поръчка на обща стойност 4,8 млн. лв. без ДДС. Освен променящи се знаци тя включва и изграждане на система от температурни датчици по пътищата, които ще позволят по-късно да се направи софтуерно приложение.

То ще показва на шофьорите в цялата страна какви са конкретните пътни условия, къде има ограничения, ремонти и алтернативните маршрути. Приложението ще е достъпно за Android, iOS и Microsoft.

Обществената поръчка, чийто срок за подаване на оферти е 20 октомври т.г., предвижда и монтиране на допълнителни 100 броячи за трафика.

Последвайте канала на

3088 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
onq s konq

2014.10.02 | 08:04

2
Това са умни энаци и вече те ще решават щофьора дали е в нарушение или не.И ще се променят толкова,колкото им се плати.А ченгето ще е просто касиер на энака:)

2014.10.02 | 03:25

1
нема лошо , но от кретенолози Не можеш да очакваш правилни решения , пак ще ги ползват за грабежи Тия друго не умеят

Добави коментар

Водещи новини