Дракула бил държан в плен в турски замък, обявиха археолози

  • 01 октомври 2014 20:14

  • 5010
  • 3
Дракула бил държан в плен в турски замък, обявиха археолози
©

Археолози откриха тайни подземия в замъка Токат в Турция, в които смятат, че е бил държан като пленник през XV в. влашкият княз Влад III Цепеш, известен като Дракула, съобщи в. “Дейли мейл”.

Откритията са направени по време на реставрацията на замъка, който се намира в северния турски град Токат.

Наред с тъмницата на Дракула са открити и тайни тунели, един от който води към военен подслон извън разрушената крепост и към открита тераса. В края на XII век градът е завладян от селджукските турци. Той става част от Османската империя през 1392 година. По време на дипломатическа среща през 1442 г. със султан Мурад II, Дракула и брат му Раду попадат в капан и са взети за заложници.

Археолозите смятат, че именно в подземията на замъка Токат те са държани в плен до освобождаването им през 1447 година, след смъртта на баща им Влад II и по-големия им брат Мирча.

“Опитваме се да хвърлим светлина върху историята с нашето откритие. Дракула е бил тук, въпреки че е трудно да се прецени в коя килия точно е бил държан”, споделя Ибрахим Четин.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5010 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.22 | 18:32

3
Историческия Влад е български болярин,с много тежка и спорна съдба,борещ се за свобода до края на живота си и използвайки всякакви методи,незнам защо го омаскаряват с книга за върколаци и стралища.Той е една от най-интересните и загадъчни исторически личности в Балканската история.

2016.02.22 | 18:31

2
20 hiliadi chalmi sa nabycheni na kol ot tozi kniaz ,tr.pametnik da se izdigne.
vlad totoman

2016.02.22 | 18:31

1
istinski zashtitnik na naroda i semeistvito e vlad cepesh , kakvoto i da e napravil e bilo s cel da dokaje che niama da padne pod turska tirania !!!

Добави коментар

Водещи новини