МС даде храма "Св. Ал. Невски" на Българската православна църква

  • 01 октомври 2014 19:00

  • 1412
  • 2
МС даде храма "Св. Ал. Невски" на Българската православна църква
© Булфото

Министерски съвет реши да предостави патриаршеския храм "Св. Ал. Невски" на Българската православна църква, каза пред журналисти днес премиерът Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска след заседанието на кабинета.

Имахме усложнение, свързано с криптата на храма, където се съхраняват ценни паметници на културата. Влязохме в интензивен диалог със Светия синод и затова се разбрахме Светият синод ще учреди вещно право върху криптата в полза на Министерството на културата за да се ползва за музей. Правото за ползване засега се учредява за 25 години, каквито са правилата на в Църквата, но ще бъде безсрочно, пише в писмо на Светия синод до МС, прочетено от Близнашки пред журналистите.

Надявам се още следващата седмица да приключим юридическите формалности и да подпишем нотариалния акт за храма. Днес на заседанието на МС изведохме няколко акцента - предложението за актуализацията на бюджета и Националната програма за развитие на въоръжените сили, добави премиерът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

1412 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.10.03 | 18:23

2
До сега ХРАМА да не е бил на МС.

2014.10.03 | 11:27

1
Интересно на коя друга църква да го предостави храма министерският съвет ако не на Българската православна църква,може би на Виетнамската!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини