Негативните промени в климата се развиват по-бързо, отколкото признават метеоролозите

  • 01 октомври 2014 14:49

  • 1895
  • 1
Негативните промени в климата се развиват по-бързо, отколкото признават метеоролозите
©

Негативните промени в климата се развиват по-бързо, отколкото признават метеоролозите. Тези твърдения се базират на факта, че не се регистрира трайно повишаване на средната температура, без да се изготвя цялостен модел на измененията, включващ всички фактори. Това заяви Лияна Аджарова, изпълнителен директор на Енергийна агенция-Пловдив, на семинар в рамките на Дните на зелената енергия. Проявата е част от съпътстващата програма на Международния технически панаир в Пловдив.

Според нея в този модел трябва да присъства замърсяването на въздуха, което е проблем и за повечето български общини, защото оказва силно влияние за влошаване на климата.

Например метанът, който се отделя в селското стопанство и други отрасли, задържа приземния озон, а той е вреден за околната среда и за здравето. Саждите също имат неблагоприятно въздействие. Недооценяването на промените в климата е най-голямата бариера пред борбата с тях, заяви Аджарова.

Другият мит е, че електричеството е чиста енергия, защото при неговото производство се отделя най-много въглероден диоксид в атмосферата – 683 килограма за получаване на един мегаватчас, добави тя.

Най-безвредно е използването на дърва в пиролизни котли, а природният газ е в средата на класацията, направена въз основа на проучвания. Тя бе представена на семинара „Моделиране и измерване на качеството на въздуха в градовете“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петкан

2014.10.02 | 15:36

1
Най-големият проблем е изсичането на горите, отидете в с. Новачене, ботевградско, за да видите !

Добави коментар

Водещи новини