Сформирани са СИК-овете в чужбина

  • 01 октомври 2014 12:39

  • 1942
  • 2
Сформирани са СИК-овете в чужбина
©

Сформирани са съставите на секционните избирателни комисии в чужбина. Това обяви работната група за организация на изборите в чужбина по време на брифинг в МВнР.

Общият брой на членовете на избирателни комисии е 2140, от тях приблизително около 600 са излъчени от политическите партии. Останалите са излъчени от ЦИК по предложение на министерството на външните работи и на дипломатическите мисии.Политическите партии предлагат и свои членове, които са по места.

ЦИК е провела методическо обучение във всички комуникационни аспекти. На него са присъствали около 400 души. ЦИК е поела ангажимент да изпрати клип, който да послужи на всички които не са преминали през такова техническо обучение. Той ще бъде изпратен на всички мисии, съобщиха от МВнР.

Нов аспект на тези избори, е че за първи път ЦИК одобри т. нар. обучителен протокол в електронна форма. По този начин ЦИК по-бързо ще може да обработва данните от провеждането на изборите зад граница.

Изборните книжа и материали се оформят като дипломатически пратки. Те имат статут на неприкосновеност и стигат до избирателните секции или чрез командированите служители, или чрез куриеска фирма.

Принципът на максималните икономии е основният принцип, по който са се ръководили за провеждането на избори зад граница, съобщи работната група.

За реда, по който ще се случват пресконференциите в деня на изборите се взимат данните на социологическите агенции. Продължителността им ще бъде 45 минути с 15 минути почивка между тях. Право да дадат пресконференции ще имат само партиите, които са преминали избирателния праг.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1942 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един

2014.10.01 | 22:44

2
Хора, вие не разбрахте ли, че вашата няма да стане, толкова години, с пиене на кафе и със гласуване!?! Пак ви казвам, ВАШАТА НЯМА ДА СТАНЕ ПО ТОЗИ НАЧИН!!! Лозето иска мотика не молитва!!! С гласуването се узаконява, мафията!!!
митко

2014.10.01 | 22:44

1
много ми е интересно байрямаджийте като дойдат сега в България и гласуват тук какво ще стане като се окаже, че и в турция списъците ще бъдат пълни ще са гласували на 100% и не ми е ясно как ще стане това те телепортират ли се как всички ще са гласували и в България и в турция и сигурно както винаги нашите дупедаващи така наречени политици на това няма да обърнат никакво внимание МАЙКО БЪЛГАРИО ОД КЪДЕ ЩЕ ТЕ ДОКАРАТ ТЕЗИ НАВЕДЕНИ ДУПЕДАВЦИ, РОДООТСТЪПНИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ

Добави коментар

Водещи новини