Радар засича шофьорите, които говорят по телефона и пишат sms-и

  • 01 октомври 2014 11:05

  • 2241
  • 3
Радар засича шофьорите, които говорят по телефона и пишат sms-и
©

Американската компания ComSonics е разработила нов преносим детектор, който може да установи дали водачът на преминаващ автомобил пише текстово съобщение или говори по телефона, съобщава Ingenieur.de.

Изобретението, което прилича на лазерен пистолет, наподобява други продукти на компанията, произвеждаща устройства за засичане на скорост и за откриване на повреди в телевизионни кабели.

При фината настройка на радарите, инженерите от ComSonics са открили, че при различни видове пренасяне на данни се използват различни честоти. Телевизионните сигнали, мобилните обаждания или изпращането на sms също се различават по отношение на честотата. Така се появила идеята да се изобрети детектор за засичане на използването на мобилни устройства, пише Actualno.

Преди обаче уредът да започне да се произвежда в САЩ, трябва да се изяснят някои правни въпроси, сред които въпросът за поверителността. Компанията създател подчертава, че при засичането не може да се разкрие съдържанието на комуникацията.

В Съединените щати използването на смартфони зад волана е сериозен проблем. Според данни на застрахователи около 20 процента от инцидентите на пътя са причинени от невнимание.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2241 3

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.03 | 09:27

3
ami ako nqkoi drug v kolata govori po gsm-a ili pi6e sms ? kakvo pravim

2014.10.03 | 09:27

2
I az tova pitam ako gajeto primerno do men si djitka i na svetofar mi pokazva neshto na displeia i kakbvo praim men li shte globqt i za kakvo? Nov nachin za reket nad shofiorite nishto drugo
666n

2014.10.01 | 14:08

1
Това са бели кахъри. Най-малкият проблем е определяне на мястото на водача. Нали не мислите,че специалистите са толкова тъпи, иначе как разработват нови технологии?

Добави коментар

Водещи новини