Бъдещ еврокомисар: България и Румъния трябва да са в Шенген

  • 01 октомври 2014 10:51

  • 2282
  • 5
Бъдещ еврокомисар: България и Румъния трябва да са в Шенген
©

България и Румъния са изпълнили изискванията за Шенген и следва да бъдат приети, заяви кандидатът за комисар по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврамопулос в отговор на въпрос на Илияна Йотова, евродепутат от групата на социалистите, дали ще окаже натиск върху Европейския съвет за присъединяването на двете страни. Това съобщи Европейският информационен център на депутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Аврамопулос увери, че познава проблема, защото двете страни са съседни на Гърция и побърза да уточни, че има ангажимент за скорошното им присъединяване въпреки, че въпросът не попада в конкретните му правомощия. Според Авромопулос Шенген е едно от най-големите постижения на съвременното поколение европейци. Той се обяви за пълна забрана за повторно затваряне на границите и ограничение на свободното предвижване на хората.

Категоричното му мнение бе, че тези сили които пречат на Шенген, "слагат прът в колелета на европейската демокрация". За първи път в следващия колегиум на Европейската комисия ще има специален ресор, отговарящ за въпросите на миграцията и вътрешната сигурност. Това бе подчертано нееднократно както в изказванията на кандидата на Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето за този пост, така и в мненията на членовете на парламентарната комисия ЛИБЕ (по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) по време на изслушването. Европа е изправена пред нови предизвикателства - бежански потоци, хора, търсещи закрила и убежище, терористични заплахи и т. нар. чуждестранни бойци, опасностите от радикализация в световен мащаб.

Димитрис Аврамопулос очерта няколко предизвикателства пред бъдещата си работа. Европейските институции приеха законодателен пакет, свързан с бежанците и убежищата, но предстои да заработи в държавите членки през юни следващата година. ЕК трябва да подпомага и координира националните политики, за да се гарантира разпределението на отговорностите между тях. "Миграцията не е проблем само на Южна Европа", заяви многократно кандидатът за комисар и поиска повече правомощия и по-добро финансиране на Фронтекс - европейската агенция за външните граници. През следващите години европейската политика ще бъде насочена към легалната миграция.

В това отношение Аврамопулос бе повече от пестелив, залагайки на досегашните законодателни предложения на ЕК - "синята карта", сезонните работници и предстоящото приемане на директивата за студентите и научните работници. Предстои изработване и на Харта за защита правата на легалните емигранти.

Голяма част от въпросите по време на изслушването се отнасяха да защитата на личните данни, особено в контекста на отменената от съда в Люксембург директива. Кандидатът за комисар не се ангажира с предстоящо предложение за нова директива като подчерта, че предварително ще бъдат направени сериозни проучвания, които да намерят златната среда между успешната битка с престъпността и тероризма и неприкосновеността на личните данни и човешките права. Димитрис Аврамопулос не се ангажира на този етап и с конкретни законодателни предложения в областта на борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, какъвто ангажимент бе приет от изтичащия мандат на комисията Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в.

Последвайте канала на

БТА
2282 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.10.01 | 17:32

5
Не, ние не искаме Шенген и още орки. Гърция да не решила да разтовари в БГ своите концентрационни лагери, които са бъкани с орки? Защо не, ние нямаме държава.

2014.10.01 | 17:32

4
KAKAV 6ENGEN?NARODA MIZERSTVA....SAVSEM 6TE IZ4EZNEM
Чикатило

2014.10.01 | 17:32

3
Ти мизерстваш, защото дори не знаеш да пишеш на Кирилица.
onq s konq

2014.10.01 | 14:08

1
Точно пък в тоя момент няма да ни приемат в Шенген,эащото това эначи като с магическа пръчка у нас да не остане нито един бежанец.Эащото няма митница и граница между държавите-кой е луд да остане в най-бедната държава на ЕС?!Единствено трябва да се хванем эа стабилна опора-дърво или ел. стълб,че като се юрне вълната бежанци към Эапада,да не ни отнесе и нас!
NO DOUBT

2014.10.01 | 17:32

2
Италия и Гърция реват срещу орките ,задъхват се и казват,че не може са Южна Европа да има имигранти трябва и други страни да поемат . И Италия, и Гърция започнаха да лобират БГ и Румъния кофата за боклук на ЕС да влязат в Шенген. Започнало е разселване на орки в балтийските страни. Западните държави ще използват Източна Европа за кой ли път. Това е. НЕ НА ШЕНГЕН.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини