ЕЦБ може да поеме лошите заеми на гръцки и кипърски банки

  • 01 октомври 2014 09:39

  • 691
  • 0
ЕЦБ може да поеме лошите заеми на гръцки и кипърски банки
©

Марио Драги иска Европейската централна банка да купи пакети с лоши заеми от гръцки и кипърски банки, което може да засили напрежението между управляваната от него институция и Германия, коментира вестник The Financial Times, предаде Фокус.

Тази седмица президентът на ЕЦБ ще разкрие подробностите от план за закупуването на активи от частния сектор за стотици милиарди евро, който представлява последният опит на банката да спаси икономиката на еврозоната от стагнацията.

Изпълнителният съвет на ЕЦБ ще предложи изискванията за качеството на приеманите от банката активи да бъдат смекчени, което ще позволи на финансовата институция да купи от гръцки и кипърски банки по-сигурните дялове от обезпечените с активи ценни книжа, или така наречените ABS книжа.

Предложението на Драги има за цел да направи програмата за купуване на ABS книжа възможно най-обхватна. Ако идеята получи подкрепата на мнозинството членове на Управителния съвет, ЕЦБ ще може да купува инструменти от банките на всички страни от еврозоната.

Последвайте канала на

Десислава Станева
691 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини