Проституция и дрога вкарват в хазната 160 млн. лева

  • 01 октомври 2014 07:28

  • 2044
  • 6
Проституция и дрога вкарват в хазната 160 млн. лева
©

Малко над 160 млн. лв. са доходите на страната ни от проституция, търговия с дрога и други нелегални дейност, съобщи Елка Атанасова от Националния статистически институт. Това на практика означава едва 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната. Според експертите от НСИ причина за ниската стойност е факта, че през България преминава канал за трафика на наркотици от арабския свят към Европа.

В сравнение с останалите страни от Европа обаче страната ни не се отличава съществено. Подобни резултати показа статистиката на Италия, Румъния и другите ни съседни страни. По неофициални данни обаче БГ пазарът на сексуслуги върти около €1,665 млрд. Годишно. Кризата обаче е ударила и този пазар, но заедно със съживяването на икономиката, започва да се повишават и приходите от тази дейност.

Приходите на проститутките имат също така сезонен характер и достигат най-висока точка през лятото, когато в страната има повече туристи от чужбина. За отчитането на сенчестите дейности се ползват данни, които се събират от заинтересованите служби - Агенция „Митници”, Националната агенция за приходите, НОИ, Агенцията по заетостта, Инспекцията по труда, както и информация от Европол и Интерпол.

По нова методология ще се изчисляват от този месец и т.нар. условна рента, която взема предвид стойността на гаражите, както и косвено измерените услуги, което включва разходите на работодателите за персонала като купони за храна и ползването на служебен транспорт, телефони и др, пише "Монитор".

За да стане ясна разликата между старата и новата методология, от националната статистика са направили нови изчисления на БВП от 1995 г. до последните данни за 2013 г, които показват, че БВП на страната е нараснал с 4,5% до 80,3 млрд. лв. Представените вчера данни нямат отношение към подготвяната от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет, беше категоричен вчера председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2044 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Българин

2014.10.03 | 18:06

6
Защо НАП не проверяват сигнали за фирми които не си внасят здравните и пенсионни осигуровки. От това кой знае колко пари ще влязат във фондовете.
клиент

2014.10.03 | 18:06

5
узаконете проституциятааааа,пук да видим тогава дали хазната няма да се напълни
ББ

2014.10.03 | 18:06

4
Я обяснете как в хазната постъпват пари от незаконни дейности?
ha

2014.10.03 | 18:06

3
И как се прави тази проверка ми е много интересно..Явно всичко се знае...То като гледам дори и мааалко по-богатите Шмъркат на поразия бате, всички гледат като виетнамец на Мотокрос...бахти спрелия народ, отчайвам се, няма свестни хора, да си кажеш една нормална приказка, всички са Луди, надрусани, дори Сексът им не върви като са пияни на гъз...Успяха да съссипят всички и морално и душевно и по всякакъв начин
уточнение

2014.10.03 | 18:06

2
///Проституция и дрога вкарват в хазната 160 млн. лева/// ........ЩЕ ГИ УЗАКОНЯТ И ЩЕ ИМ СЛОЖАТ КАСОВИ АПАРАТИ

2014.10.03 | 18:05

1
нищо не разбрах , или автора хвърля мъгла или самото отчитане е пълна мъгла , но идеята е да ни изкарат богати и да вдигнат данъците на бедните ,а не на милиционерите те нали се грижат за тези бизнеси

Добави коментар

Водещи новини