Дамаск иска разширяване на въздушните удари

  • 30 септември 2014 21:11

  • 2035
  • 2
Дамаск иска разширяване на въздушните удари
©

Сирийското правителство е доволно от предвожданата от САЩ кампания срещу групировката "Ислямска държава", заяви сирийският външен министър Уалид ал Муалем, цитиран от АП.

Въздушните удари трябва да бъдат разширени, така че да обхванат и останалите войнствени групи в Сирия, добави Муалем. Той заяви, че борбата срещу тероризма е привлякла Дамаск на страната на западните и арабските сили. Министърът допълни, че САЩ не информират Сирия за всеки удар предварително, но по думите му "всичко е наред", пише "Стандарт".

"Ние се борим срещу ИДИЛ и те се борят срещу ИДИЛ", каза Муалем, използвайки една от абревиатурите на "Ислямска държава".

Вашингтон и арабските му съюзници започнаха въздушна кампания срещу екстремистката групировка миналата седмица в Сирия, взимайки на прицел военни обекти, тренировъчни лагери, оръдия и петролни съоръжения на групировката. Външният министър посочи, че "Ислямска държава", Фронтът ан Нусра и всички ислямистки групировки, които се сражават в Сирия, са на една и съща страна и всички те трябва да бъдат обект на ударите. "Защото те имат еднаква идеология. Имат същата екстремистка идеология", поясни Муалем.

Междувременно американският Център за стратегически и бюджетни оценки изчисли, че американските удари са стрували до момента близо 1 млрд. долара и вероятно ще достигнат до 2,4-3,8 млрд. долара годишно, ако офанзивата продължи както досега. Организацията отчита обаче, че разходите може да скочат до 13-22 млрд. долара годишно, ако военните действия бъдат засилени.

Последвайте канала на

2035 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.23 | 21:41

2
Забравили са към разходите да си включат и онези, дето ги оборудваха и подготвяха когато направиха конфликта в Сирия.Ако не бяха руснаците да ги спрат,сега цяла Сирия щеше да е ИД.

2014.10.04 | 14:45

1
тъжно ама факт

Добави коментар

Водещи новини