Обама и индийският премиер готови за нови общи цели

  • 30 септември 2014 20:49

  • 1001
  • 1
Обама и индийският премиер готови за нови общи цели
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и новият индийски премиер Нарендра Моди заявиха, че е време двете страни да набележат нов дневен ред в отношенията помежду си, предаде Асшиейтед прес.

Двамата лидери се срещнаха в Овалния кабинет - кулминация в двудневната визита на Моди в САЩ - и описаха набелязаните общи планове в статия, публикувана на сайта на в. "Вашингтон пост".

Те заявиха, че ще проучат начините за разширяване на сътрудничеството в търговията, инвестициите и технологиите, "което съответства на амбициозната програма за развитие на Индия, като същевременно утвърждава САЩ като световен двигател на растежа".

"Същинският потенциал на отношенията ни тепърва ще се разгръща. Идването на власт на ново правителство в Индия е естествена възможност за разширяване и задълбочаване на връзките ни. С възобновена амбиция и нараснало доверие можем да надхвърлим скромните и конвенционални цели. Време е да набележим нов дневен ред, който ще донесе конкретни ползи на гражданите ни", посочват лидерите.

Обама и Моди отбелязват в статията, че планират също да обсъдят обмена на разузнавателна информация във връзка с тероризма и с регионални проблеми, включително Афганистан.

Новият общ дневен ред съдържа също темата за чистата енергия, климатичните промени, сътрудничеството в областта на медицината за справяне с болестите и научните усилия за подобряване на здравеопазването и хигиенните условия в Индия, пише БТА.

Последвайте канала на

1001 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.01 | 17:30

1
Индия и ХИГИЕНА са двете най-нечувано съвместими и неосъществими неща във вселената.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини