Родители скочиха срещу кетърингово хранене в детските градини

  • 30 септември 2014 19:25

  • 1617
  • 0
Родители скочиха срещу кетърингово хранене в детските градини
©

Родители от Ловеч са внесли в общинската администрация подписка против закриването на кухните към детските заведения и сключване на договор с кетърингова фирма за доставка на храна, съобщават от общинската администрация.

Предложението за въвеждане на новия начин на хранене е постъпило в Община Ловеч от директорите на детски градини, съобщи заместник-кметът Пламен Петков.

Първоначално всички директорки са предложили приготвянето на храната да се извършва от една кухня-майка. След проверка на назначена от кмета за това комисия е станало ясно, че няма подходящи помещения и разходите няма да бъдат намалени.

На среща между директорките на детските градини и ръководството на община Ловеч били изнесени данни, според които средната себестойност на един храноден при сегашната организация на хранене е 2,87 лева, съобщават от администрацията. Коментирана е била примерна оферта от кетъринг фирма, според която стойността на един храноден е в рамките на 2,80 -3.00 лева.

Доставянето на готова храна за всички детски градини може да оптимизира разходите за персонал и да намали разхода на средства от стандарта за финансиране на делегираните от държавата дейности, е станало ясно от доклада на комисията, допълват от Община Ловеч.

Заместник-кметът каза, че детските градини са в добро финансово състояние.

Предстои всяка детска градина сама да определи организацията на храненето, като за това ще се произнесат и родителите. Кметът Минчо Казанджиев е поискал до 3 октомври да бъде уведомен за избрания вариант и за необходимата от общината помощ.

Тази седмица продължават родителските срещи за обсъждане на различните варианти за хранене. Директорките ще проведат анкети с родителите.

Последвайте канала на

1617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини