Откриха близо 100 находки с висока научна стойност край Байлей

  • 30 септември 2014 17:44

  • 2343
  • 0
Откриха близо 100 находки с висока научна стойност край Байлей
©

При археологически разкопки край видинското село Байлей през последните 4 години са разкрити около 100 находки с много висока експозиционна и научна стойност.

Това съобщи гл. ас. д-р Георги Иванов от Националния археологически институт с музей към БАН, който представи резултатите от завършено проучване на некропол край видинското село Балей.

През септември тази година екип от археолози са извършили разкопки на некропола край село Балей, където са проучени около 20 гробни структури. Те представляват урни, вкопани в земята, където се съхраняват кремираните останки на древните хора.

Около тях са разположени керамични съдове и гробни дарове, някои от тях бяха представени днес на пресконференцията. Откритите находи ще бъдат реставрирани и изложени в историческия музей във Видин.

Част от откритите в некропола находки са стилизирани фигурки на божество и това е първата цяла открита фигурка при разкопките.

Некрополът в село Балей е един от много важните и много основни некрополи в региона, благодарение на който археолозите от Румъния и Сърбия могат да съпоставят техните материали с българските и затова той е ценен от научна и еспозиционна стойност, каза Георги Иванов, цитиран от БТА.

Разкопките на археологическия обект некропола в село Балей се извършва от екип на Националния археологически институт с музей към БАН и Регионалния исторически музей във Видин, с финансиране от Министерство на културата.

Ръководители на разкопките са гл.асистент Ани Христова и гл. ас. д-р Георги Иванов от Националния археологически институт с музей към БАН и зам. ръководител е Николай Казашки от РИМ Видин.

Последвайте канала на

2343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини