Ръст на инвестициите в Северозападна България отчитат от БАИ

  • 30 септември 2014 14:33

  • 1028
  • 0
Ръст на инвестициите в Северозападна България отчитат от БАИ
©

Ръст на инвестициите в Северозападна България отчете Българската агенция за инвестиции /БАИ/ на кръгла маса в Пловдив.

В региона стартират пет проекта, отбеляза изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов, цитиран от БТА.

По данни на Евростат, Северозападна България е най-бедният регион в целия Европейски съюз с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Другата положителна тенденция е фактът, че през последните няколко месеца се инвестира във високотехнологични производства в областта на машиностроенето, електротехниката и химията, а не толкова в строителството, като беше преди, каза Младенов.

Така се дава възможност за реализация на кадри с високо образование, защото идват иновативни компании с последно поколение технологии, обясни той.

Сектори, привличащи интереса, са също хранително-вкусовата промишленост, логистиката, туризмът, аутсорсингът, ИТ.

По предварителни данни на Българската народна банка, преките инвестиции в страната за януари - юли 2014 г. възлизат на 825,3 млн. евро (2 процента от БВП) - с 245,5 млн. евро по-малко от миналата година. За юли 2014 г. вложенията, според БНБ, нарастват със 74 млн. евро.

Причина за раздвижването са промените в Закона за насърчаване на инвестициите, защото улесниха предприемачите, коментира директорът на БАИ.

Като примери той посочи намаляването на документите от 12 на един, снижаването на праговете за вложена сума и брой работни места, което стимулира малки и средни предприятия.

Съществено значение имало и възстановяване на разходите за осигуровки. Преди два месеца правителството върна на 13 компании общо 13 милиона лева, припомни Младенов.

Последвайте канала на

1028 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини