Ново изследване: Антибиотиците водят до затлъстяване

  • 30 септември 2014 14:32

  • 1438
  • 0
Ново изследване: Антибиотиците водят до затлъстяване
©

Приемането на антибиотици от деца под двегодишна възраст увеличава вероятността от затлъстяването им, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

"Тъй като причините за затлъстяването са различни, намаляването му зависи от идентифицирането на всички рискови фактори", заяви ръководителят на изследването д-р Чарлз Бейли от Педиатрията във Филаделфия, Пенсилвания.

Учените изследвали медицинските данни на над 64 000 деца от рождението им до навършването на 5-годишна възраст през периода 2001 – 2013 г. Оказало се, че 69 на сто от децата приели средно 2,3 пъти антибиотици, преди да са навършили 2 годинки.

Случаи на затлъстяване били регистрирани сред 10% от децата на двегодишна възраст, 14 на сто от тригодишните и 15 на сто от четиригодишните. Що се отнася до наднорменото тегло, то засягало 23 на сто от двегодишните, 30 на сто от тригодишните и 33 на сто от четиригодишните участници в изследването.

Учените смятат, че децата, лекувани четири и повече пъти с антибиотици, преди да са навършили две годинки, са с още по-голям риск от затлъстяване.

Резултатите от изследването са публикувани и в Journal of the American Medical Association.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини