Младежката безработица намаляла с 4% от началото на годината (видео)

  • 30 септември 2014 13:57

  • 1517
  • 0
Младежката безработица намаляла с 4% от началото на годината (видео)
©

Безработицата сред младите хора до 25-годишна възраст е намаляла с 4 процента от началото на годината, за да достигне  21,2 на сто, според статистиката на "Евростат". Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, който участва във форум за апробиране на чужд опит в областта на заетостта.

Равнището на безработица сред младите е под средното за възрастовата група в ЕС. Успяваме да задържим силно изявената негативна тенденция през последните години от гледна точка на излизане на големи групи от работещи като безработни, особено тези с по-ограничени качества спрямо търсенето на пазара на труда, отбеляза Ангелов.

По думите му постигнатото е благодарение на посредническата дейност, на консултирането на безработните и близката работа с работодателите.

Младежите, които ползват персонален консултант и т.нар кейс мениджър си намират два пъти по-лесно работа от тези, с които няма индивидуална работа от страна на експертите в Бюрата по труда. Това сочи анализ на социален експеримент, осъществен в Бюрото по труда в Русе, който оценява въздействието на практики от Великобритания за ограничаване на безработицата сред  младежите.

За четирите месеца на експеримента, 11 човека от експерименталната група от 20 младежи, са си намерели работа според желанието, докато в контролната трудова реализация са намерили само шест, посочи проф. Мария Андреева, експерт в проект "Без граници в заетостта".

Тя обясни, че персоналното внимание включва и изготвяне на по-добри мотивационни писма, както и трудови автобиографии. Според резултатите от експеримента консултиралите се и с психолог младежи намират много по-бързо работа, защото са много  по-мотивирани, посочи Соня Каменовска, която работи като психолог в Бюрото по труда в Русе.

Практиката "дуална система", която се прилага във Великобритания в много различни варианти, ще е полезна и за България, отчитат работилите по проект "Без граници в заетостта". С въвеждането на дуалната система се очаква до 2020 г. да се намали броят на ранно напусналите училище до 10 на сто, като в момента той е 15 на сто.

Само за едно десетилетие учениците в професионалните гимназии са намалели с една четвърт, а 60 училища са били закрити. Една от основните причини за тази тенденция е липсата на връзка между образованието и бизнеса, пише в издание по проекта.

В сборника "Без граници в заетостта " е посочено, че по данни на НСИ, броят на завършилите с професии е намалял с 20 на сто спрямо 2001 г., като учениците в техникумите са се стопили с над 50 000 от 2001г. Налице е диспропорция - учениците искат след 8-и клас да кандидатстват в т.нар елитни училища и не избират професионалното обучение, което би дала по-добър старт в живота, пишат анализаторите на проекта. Според тях има разминаване между нуждите на пазара на труда и това, което предоставя системата на образование , което може да се обобщи като "Няма работа за хората, но и няма хора за работата".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини