Жена почина от зелена мухоморка

  • 30 септември 2014 09:54

  • 1927
  • 0
Жена почина от зелена мухоморка
©

73-годишна жена почина от отравяне със зелена мухоморка, съобщи началникът на Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив доц. д-р Янко Илиев. Жената е от Стара Загора и от дълги години била гъбарка.

По думите на д-р Илиев, случаи на тежко отравяне с гъби отдавна не е имало в токсикологията на УМБАЛ, предаде БТА.

На лечение постъпват много пациенти, но с леки отравяния. Те много често се лекуват за стомашни проблеми по други клинични пътеки, отбеляза медикът.

От УМБАЛ "Свети Георги" призовават хората да бъдат особено внимателни при събирането на гъби, още повече, че заради честите валежи те са в изобилие у нас.

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е смятана за най-отровната гъба в природата. Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби, тъй като все още не е открит антидот, обясниха лекарите.

Зелената мухоморка, често бъркана с печурка и гълъбка, съдържа смъртоносния токсин алфа-аманитин. Най-засегнатите органи при отравяне са черният дроб и бъбреците. Симптомите се появяват след 6-24 часа, след като вече са настъпили необратимите увреждания на организма.

Смъртността, напомнят медиците, е от 50 до 90 процента.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини