Близо 100 деца с увреждания чакат да бъдат изведени от социалните домове

  • 29 септември 2014 15:54

  • 653
  • 0
Близо 100 деца с увреждания чакат да бъдат изведени от социалните домове
©

Повече от 70 деца на възраст до 3 години с тежки увреждания, настанени в Домове за медико-социални грижи, чакат да бъдат преместени в услуга, близка до семейната. Преговори за това се водят между здравното и социалното министерство, съобщи БНР.

Според председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева е необходимо в Закона за здравето да бъде записана интегрирана здравно-социална услуга за деца с психични разстройства, за да бъдат изведени по-лесно от институциите.

Повечето от тези деца са не само с множествено увреждане. Те са деца, които са зависими от апарати и от специална терапия. Разговорите, които се водят с Министерството на здравеопазването са за това в Закона за здравето да бъде записана здравно-социална услуга с необходимите медицински стандарти и отговаряща на стандартите за деца по отношение на социалния им характер.

Това ще бъде резидентна услуга, малък социален дом, където ще работят и специалисти с медицинско образование. Ще има и медицински стандарти, които ще регулират начина и работата в тези институции, уточни Ева Жечева.

Последвайте канала на

653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини