Българският филм "Урок" получи голяма международна награда

  • 29 септември 2014 15:52

  • 1256
  • 0
Българският филм "Урок" получи голяма международна награда
©

Българският филм "Урок” получи наградата за най-добър дебют. Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов беше предпочетен от международното жури в състезание с още 12 ленти от цял свят.

Призът включва почетна статуетка и сумата от 50 000 евро, които се поделят от режисьорите на филма и испанския разпространител на лентата, пише inews.bg.

Това е изключително признание за филма. Фестивалът е сред най-престижните световни форуми. "Урок" разказва за учителката Надежда, в ролята Маргита Гошева, която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Актьорският екип се допълва от Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.

Първият български филм, направил пробив на фестивала през 2010г. отново със селекция в конкурса за дебюти, е "Подслон” на режисьора Драгомир Шолев. Наградата от Сан Себастиан за Кристина Грозева и Петър Вълчанов се нарежда сред важните отличия на новото българско кино, наред с наградата от фестивала в Кан за филма на Илиян Метев "Последната линейка на София” и отличията от Венеция за филма на Милко Лазаров "Отчуждение”, както и успехите на късометражния "Чест” на режисьора Павел Веснаков.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1256 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини