ИМП: ГЕРБ-35%, БСП-21.2%, ДПС-12.7%

  • 29 септември 2014 14:46

  • 6098
  • 49
ИМП: ГЕРБ-35%, БСП-21.2%, ДПС-12.7%
©

В следващото Народно събрание могат да влязат 7 или 8 партии или коалиции. За ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП лява България 21,2%.

Това сочи социологическото проучване на Института за модерна политика (ИМП). Още в края на юли се открои сериозна дистанция между двете големи политически сили ГЕРБ и БСП, която първоначално бе приета с изненада и известно недоверие от медии и публика, но само 2-3 седмици след това всички останали социолози потвърдиха тази тенденция. След известно снижаване през август, днес, може би в резултат на изтичането на гласове от електората на БСП лява България към АБВ, ББЦ и патриотичните формации, разликата между тях се запазва над 10 процента, допълват от Института. Преизчислено в дялове от гласуващите, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване, за ГЕРБ биха гласували 35 %, а за БСП лява България 21,2%.

Тук вероятно влияние ще оказват два противоположни "ефекта": Конформисткият ефект (при който група избиратели без ясни предпочитания, се "прилепват" към силния в последния момент) и Ефектът на оттеглящите се конформисти (част от хората, заявили твърда или условна подкрепа за ГЕРБ (по изключение и за други сили, са направили това от конформизъм, по инерция, по принцип, неискрено, защото е достатъчно престижно и безопасно да се подкрепя ГЕРБ, за да му се махне анкетьорът от главата и т.н.). Тези хора нямат дълбоки политически привързаности и убеждения, те дори не са решили да гласуват, не се интересуват от избори и от политика, и най-вероятно няма да отидат до избирателната секция, освен ако други, конюнктурни и също така конформистки мотиви не ги накарат да се задвижат. Имайки предвид тези фактори, можем да предположим, че изказваната днес подкрепа за ГЕРБ е възможно в изборния ден да се получи подкрепа от около 36-39%.

ДПС получава подкрепата на 12,7 % от заявилите, че ще гласуват. Тази партия традиционно показва на избори много по-висок резултат, отколкото дават изследванията. Това се дължи на влиянието й сред ромското малцинство (което остава на места частично непроницаемо за социологически сондажи), както и на влиянието на електората й в чужбина (главно Турция), който не се изследва в проучванията.

Очевидно е, че в тези избори имаме изключително силно представяне и конкуренция между средноголемите партии и коалиции (ББЦ, Реформаторският блок, АБВ, "Атака", Патриотичният фронт) в зоната около и малко над 4-процентната бариера. Ако заявените към 22-27 септември намерения на гласоподавателите се запазят, в следващото Народно събрание биха намерели място 7 или 8 партии и коалиции.

Освен безспорните ГЕРБ, БСП и ДПС, ако съществуващите тенденции се запазят до 5 октомври, най-вероятно това ще бъдат още "България без цензура", Реформаторският блок, АБВ, Патриотичния фронт и "Атака". Напълно е възможно 1 или 2 от тези формации в крайна сметка да не успеят да мобилизират напълно за гласуване деклариращите такава готовност към момента на проучването, в резултат на което да останат под изборната бариера.

Към момента на проучването, "България без цензура" получава подкрепата на 5,8% от заявилите, че ще гласуват, а делът на Реформаторският блок е 5,6 %. С активна кампания на терен и премерени послания АБВ успява да привлече подкрепата на 5,4 % от заявилите, че ще гласуват. Това са главно избиратели с левоцентристка ориентация и колебаещи, които търсят алтернатива на десните партии.

От началото на предизборната кампания почти отписаната за прескачане на бариерата "Атака" бележи нарастване на влиянието си и преди последната решаваща седмица на кампанията получава подкрепата на над 5% от заявилите, че ще гласуват. В този порядък е и подкрепата за коалицията Патриотичен фронт - 5% от заявилите, че ще гласуват.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6098 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
AJ4A

2014.10.05 | 12:22

49
Гласувайте, гласувайте ОЛИГОФРЕНИ, живеете в мизерия и пълно безправие, а се биете през гърдите, че сами сте си избрали ......... тинята!!!! Аман от полуграмотни ОЛИГОФРЕНИ, които следствие на страшните комплекси, които са ги налегнали, са забравили къде се намират, как живеят и КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА МИЗЕРИЯТА И БЕЗПРАВИЕТО, В КОЕТО ЦЯЛ ЖИВОТ ТЪНАТ!!!!
AJ4A

2014.10.05 | 12:22

48
Нищо не зависи от вас бе ........... ГАЛФОНИ С ГАЛФОНИТЕ!!!! Защо си мислите, че нещичко зависи от вас - та вие дори не познавате хората в листите, ЗА КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ!!!! За кого тогава гласувате бе КРЕТЕНИ С КРЕТЕНИТЕ????? Поне веднаж зададохте ли си въпроса КАКВО СЕ СЛУЧВА С ВАШАТА ХАРТИЯ, НАРЕЧЕНА БЮЛЕТИНА, СЛЕД КАТО Я ПУСНЕТЕ В КУТИЯТА НАРЕЧЕНА ИЗБОРНА УРНА????? ЗАЩО има според вас ТАЙНА НА ВОТА????? А защо никога НЕ СА ИЗКАРВАНИ ДАННИ за хората, които са гласували??????
AJ4A

2014.10.05 | 12:22

47
Хора, БДЕТЕ!!!! За да гласуват 3 милиона души трябва от всяка една от 11600-те избирателни секции в РБ на всеки 3 минути да излиза един гласувал!!!! Хора, бдете и бройте КОЙ ВЛИЗА И КОЙ ИЗЛИЗА ОТ СЕКЦИИТЕ, ЧЕ ДА НЕ ПОЗВОЛИМ САМОЗВАНЦИ ДА ОТКРАДНАТ ВЛАСТТА В ДЪРЖАВА ОТ НАТО И ЕС!!!!

2014.10.01 | 20:41

46
Единствените които предлагат туризам и маги страли са ГЕРБ АЗ ИСКАМ ЛУКСОЗНА КОЛА И ВЪРЗО ПРЕД ВИЖВАНЕ ВСЕКИ УМЕН ЩЕ ИЗБЕРЕ ГЕРБ

2014.10.01 | 20:41

45
Идиотино герберастки , където е ГЕРБ , там е смъртта, бедността , мизерията , престъпността, турцизацията , циганизацията ,педерастията , наркоманията и идиотизма ! ТИКВОМУТРАТА Борисов ви ги гарантира ! Увеличението на тока е САМО НАЧАЛОТО !ИДИОТИ ли сте да гласувате за ГЕРБ ?! Само АТАКА е спасението !
НЕ гласувайте за предатели.

2014.10.01 | 10:38

44
не гласувайте за евреите соросоиди от ГЕРБ и Реформаторски Блок. Не гласувайте за турците от ДПС. не гласувайте за мутро-капиталистите от БСП. Гласувайте за Атака или друга партия която иска да ви повиши заплатите, пенсиите, да намали цената на тока, да върне златото в български ръце. Аман от чуждо-поклоннически лизачи и педали. Погледнете ситуацията около вас. Вече в магазините няма нищо българско. Полски евреи и чифути като "Нестле" изкупуват производството на храни. Западни капиталисти изкупуват производството на бира и пиво. Скоро и хляба ни ще стане вносен. Аман от чужди боклуци
GERB

2014.09.30 | 18:02

42
trol seki sam si izbira za kogo da glasuva!

2014.09.30 | 18:02

43
Няма нищо вярно в това проучване.
GERB E PRESTUPNA GRUPA

2014.09.30 | 17:05

40
NIKAKUV GERB,BSP,DPS --A SAMO ATAKA!
Lyubo Angelov

2014.09.30 | 17:05

41
Умря бе! Нема я!

2014.09.30 | 17:05

39
Едва ли идиотите в България са 35 % , честните българи за АТАКА само 5 % !!! Не АТАКА , а ГЕРБ увеличава тока ! Не АТАКА умира , а ГЕРБ е на смъртния одър с убиващата си политика ! Не ВОЛЕН , а ТИКВАТА ПРОСТА хвали Доган и заяви , че ДПС била най - разумната партия ! Пак е лапнал на Местан уйя и му облизва главичката ! Гълтай , ТИКВО ! Гледай да не капе по турския килим ! САМО АТАКА ! ВОЛЕН ПРЕМИЕР СПАСИТЕЛ !

2014.09.30 | 17:04

38
BBZ i Ataka sa "skriti" (ili pone si misljat che sa skriti) podrazdelenija na BSP i Cie.
Аз казах.

2014.09.30 | 17:04

37
Кой поръча това проучване и кой измисли резултатите?! Кой е платил? Предполагам че е поръчка на ГЕРБ или сорсоидно-еврейската общност. Писна ми от прогнози. Кога най-сетне ще направим задължително гласуването че да видите тогава "кон боб яде ли". Ние българите избираме АТАКА.

Добави коментар

Водещи новини