ЕС ни дава 105 млн. евро за справяне с младежката безработица

  • 26 септември 2014 13:16

  • 2863
  • 2
ЕС ни дава 105 млн. евро за справяне с младежката безработица
©

Проект, изцяло финансиран от Европейския съюз ще бори младежката безработица у нас. За целта ЕС отпуска 105 млн. евро, а първите 8000 младежи започват работа от октомври. Проект „Гаранция за младежта“ стартира от следващия месец в България. Това каза на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл, по случай откриването на новата академична година в ПУ „Паисий Хилендарски“, съобщи "Дарик".

"В бюрата по труда вече се приемат заявления на безработни младежи до 29 годишна възраст, като програмата включва два сегмента. Първият е предвиден за тези младежи, които имат образование и професия. Те ще стажуват при работодателя и ще получават работна заплата, финансирана от тази програма. Отделно се предвижда програмата да покрие и социалните осигуровки на работещите младежи", обясни Христосков.

"Ако пък младежите се задържат на работа и след първата половин година, работодателите ще бъдат стимулирани, като получават субсидия за осигуровките на младежите. Целта е да се премине от стажуване към трайна заетост", категоричен бе вицепремиерът.

В програмата се предвиждат работа и обучение и за младежите, които нямат образование. Те ще стажуват и в процеса на работа ще получават обучение по конкретната професия. Тук целта е в процеса на работа, младите хора да получат професионални знания и също да останат трайно на работа.

За старт на програмата държавата отпуска 5 млн. лв.от актуализацията на бюджета, които след това ще бъдат реимбурсирани от ЕС.

1500 младежи с висше образование пък вече са определени за работа по програма „ Старт в кариерата“, която предвижда работа в държавните институции на национално и местно ниво.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2863 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.09.27 | 17:39

2
Dajte gi na mutrata toj chte gi razpredeli;Malko za mitingi za droga i za izborite
rusley

2014.09.27 | 17:39

1
Стига сте писали простотии!Еврофондови дъра -бъра!Не искат да работят- това е!Работа в България има,но докато някой ти подбива цената,ще бъде така!

Добави коментар

Водещи новини