До 30 000 евро търгуват наши бебета в Гърция

  • 26 септември 2014 13:01

  • 1931
  • 0
До 30 000 евро търгуват наши бебета в Гърция
© Getty Images/Guliver

Преди два дни стана ясно, че е разбита нелегална мрежа за продажба на наши бебета в Гърция. Цената на едно пеленаче, определено за осиновяване в Гърция, варира от 8, 10 и дори 30 000 евро. Това съобщи пред БНТ Камелия Димитрова от Центъра за изследване на демокрацията.

Цената на момченцата е по-висока. Понякога на един клиент в Гърция се предлагат няколко бебета. "Какво стана с другите братя на Русия ангел, които не са руси, и се отглеждат от същото ромско семейство в южната ни съседка", запита Димитрова.

"За да бъде изведено дете в чужбина, трябва да има съгласие на двамата родители. Незаконните осиновявания стават при жени с нисък социален статус, които са бременни или биват склонявани да забременеят. Това е нова схема за трафик, малка част са случаите, идентифицирани от всички форми на експлоатация. Причината да има множество случаи в Гърция, при които български граждани участват в незаконна търговия с деца.

В южната ни съседска има срок от 6 месеца, през който едно дете да бъде регистрирано като новородено. Първоначално са регистрирани случаи в районите около Варна. След това и на други места - бременни жени с нисък социален статус или от маргинализирана общност са приканени да заминат в 6-ия месец от бременността да родят в Гърция. След това се явява гръцки гражданин, който припознава детето като баща. Родилката се връща в България, след месеци отново пътува, за да се откаже от родителските си права. Първите случаи на тази измама са регистрирани от 2005-2006 година", допълни Камелия Димитрова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини