Николай Джагаров, пред Novini.bg: “Южен поток” трябва да бъде реализиран

  • 26 септември 2014 10:15

  • 13133
  • 31
Николай Джагаров, пред Novini.bg: “Южен поток” трябва да бъде реализиран
©

Николай Джагаров е професор, доктор на техническите науки, работил е във Варненската корабостроителница – като инструктор, проектант и ръководител на група. Бил е преподавател в Техническия университет във Варна, а сега - във Висшето военноморско училище. Общински съветник втори мандат във Варна, член на местното партийно ръководство на БСП.


Г-н Джагаров, какво е личното Ви отношение към „Южен поток“?


Поддържам убедено този проект. През миналия ноември – преди почти година – от „Южен поток България“ организираха посещение на реализирания вече „Северен поток“ – по-точно на последната компресорна станция „Портовая“ до Санкт Петербург. В групата бяхме специалисти, хора от медиите, общественици, дори и протестиращи от Варна бяха включени сред поканените. Всички разгледахме на място компресорната станция до Петербург и се убедихме, че „Газпром“ е компания, която се грижи за всичко. Ако „Южен поток“ се осъществи - а аз съм абсолютно уверен, че ще се осъществи - България ще бъде първата държава, в която ще пристига газ по тръбата от Русия. В следствие на това България ще стане стратегически партньор в Европейския съюз и нейната национална сигурност ще бъде осигурена над 100%.


Как ще повлияе според Вас строителството на газопровода на Варна и областта?

Наистина виждам само ползи. Няма друг алтернативeн източник на гориво, който да удовлетвори нуждите на Европейския съюз и на държавите-членки. Предполагам, че газопроводът „Южен поток“ ще спомогне за поевтиняването на цените на газа и ще бъде възможно да го използваме и за централно отопление, защото „Топлофикация Варна“ покрива само една много малка част от жилищата във Варна. Преполагам, че от такъв вид ще бъдат ползите.

Съществуват междуправителствени споразумения между Русия и България по проекта "Южен поток". Трябва ли според Вас те да бъдат изпълнени във вида, в който са, или по някакъв начин да бъдат преразгледани?


Вижте, аз не съм юрист, но знам едно юридическо правило - всеки закон, всяко решение, всеки договор действа от деня на подписването му. Договорите, които са сключени по отношение на „Южен поток“, са сключени и подписани преди приемане на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Всички днешни аргументи против „Южен поток“ са политически мотивирани и носят чисто политическа оценка. България, за съжаление, по традиция не умее да отстоява своите национални интереси. Тоест ние винаги сме най-усърдните и ортодоксалните в спазването на изискванията към нас от страна на по-големите и по-силните, без да отчитаме нашия национален интерес, без да си даваме сметка дали и до колко поставените към нас условия са изгодни за България. Но нека юристите си свършат работата и да кажат – трябва ли да се преразглежда или не този проект във вида, в който е договорен сега.


А трябва ли според Вас проектът "Южен поток" да се реализира без специално съобразяване с изискванията на ЕС?


А защо да чакаме? Имаме „Северен поток“, имаме сключен договор. Евросъюзът може да приеме съвършено други закони или директиви следващата година. Това значи ли, че всички подписани по-рано договори трябва да бъдат преразглеждани? Ми, това е нонсенс! Аз мисля, че „Южен поток“ би трябвало да бъде реализиран.

В резултат на твърденията на Европейската комисия, която твърди, че проектът "Южен поток" е в нарушение на европейските енергийни правила, българското правителство обяви, че дейностите по проекта следва да бъдат прекратени. Считате ли, че работата трябва да продължи по време на процедурата на наблюдение от страна на Европейската комисия?

Дейностите са спрени само на територията на България. В другите държави не са прекратени. Морската част също се строи. Тръбите пристигат на пристанищата във Варна и Бургас. И тръбопроводът ще тръгне - от руското пристанище Анапа. И най-голямата опасност знаете ли каква е? Че този газопровод може да отиде в Турция и да подмине България.

Как оценявате позицията на Евросъюза по отношение на "Южен поток"? Има ли консенсус сред държавите-членки на ЕС по този въпрос? Ако не, чия гледна точка преобладава и дали тази ситуация може да се промени?


Аз мисля, че този проект не може да бъде спрян. Както решенията, поне главните решения, се вземат с консенсус в Европейския съюз, така и спирането трябва да бъде решено по същия начин в Брюксел. Когато зимата дойде, тогава всичко ще се изясни. Твърденията, че "Южен поток" бил ненужен, нямат нищо общо с действителността. Този газопровод е необходим. Мисля, че трезвата преценка за ползата от тръбопровода ще надделее в Европейския съюз.


Ще повлияе ли строителството на "Южен поток" на икономиката на България според Вас?

Във всички случаи. Разбирате ли, в днешно време газът е най-икономичното гориво, което се транспортира, разпределя и преобразува. Ние ще станем значим фактор в ЕС. И в добавка – у нас ще има работа за висококвалифицирани инженери.

Последвайте канала на

13133 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
Борнео

2016.06.03 | 01:47

31
Предполагам, че газопроводът „Южен поток“ ще спомогне за поевтиняването на цените на газа.... ------------------------------------- Това предполагане, което няма да се сбъдне, иначе щеше да се знае вече за договорености, ще ни струва няколко милиарда и ще са предоволни Червените боклуци от Посрано 20, които са на хранилка при Путин.Други алтернативи има но те нямат изгода от тях на този етап.
ЧЕРВЕНА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ

2016.06.03 | 01:46

30
ЧЕРВЕН НОМЕНКЛАТУРЕН КАДЪР. ОБИКАЛЯ СВЕТЪТ НА ГЪРБА НА ОБЩИНА ВАРНА .

2014.12.29 | 12:21

17
Само простаците и продажниците са срещу Проекта"Южен поток"! О, неразумний юроде!...
КАЛЧЕВ

2016.06.03 | 01:46

29
НЕ САМО ПРОСТАЦИТЕ , А ПРЕДИМНО ЛИКВИДАТОРИТЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ -СДС ,СЕГА ПОД НАЙ НОВОТО СИ ЗАБЛУЖДАВАЩО ИМЕ РЕФОРМАТОРИ ! ТЕ И ГЕРБ СА ПРОДАЖНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ,КОИТО НЕПРЕКЪСНАТО ПРАВЯТ МРЪСНИ НОМЕРА ,С ЦЕЛ ОТДАЛЕЧАВАНЕТО НА НАРОДА НИ ОТ НАРОДА НА РУСИЯ !
Убивам Тролове

2016.06.03 | 01:46

28
Г-н Джагаров има нещо, което много от критикуващите го не притежават - образование, интелект, родолюбие, морал, чувство за отговорност. Позволете ми да го познавам лично и много по-добре от вас. Айде вече не ни занимавайте с глупостите си.
inot

2015.03.09 | 18:23

19
И фамилията , си му я бива,комунистическа.

2016.06.03 | 01:45

27
Това е и позицията на ПП АТАКА,ама кой да чуе продажните ни политически мекерета,едва ли.
Знайко

2016.06.03 | 01:44

26
Ей, махнете го най-накрая тя дряновски комуноид! Не разбрахте ли че Паток повече няма да има?
5ко

2016.06.03 | 01:44

25
И в добавка – у нас ще има работа за висококвалифицирани инженери . Ама за ЕВРОПЕЙСКИ инженери . Някой наблюдава ли какви работни места разкриват ? Хотелиерският бизнес ще се раздвижи само.
ПРОСЯК

2016.06.03 | 01:44

24
КВО кат си доктор и професор? Другарю 708,КВО ще спечеля аз неграмотния. САМО ДУМИ ЛЮБОВНИ НА ЧЕРВЕН ФОН
Един

2015.03.31 | 20:53

20
Ами така е, просяците и простаците никога не свършиха в България!!!За да се напълни хазната трябват приходи, а не заеми необходимо е производство и способност да се произвежда по евтино!!!А при скъпи енергийни източници ставаме консуматори без достойнство и национален продукт!!! Марионетки в ръцете на запада!!!
да

2016.04.29 | 00:08

23
Който защитава южен поток значи руснаците са му платили милиони които ние ще плащаме

2014.11.02 | 13:24

1
За Алекс Алексиев - бюлетина № 10.
Любо

2015.03.31 | 20:56

22
Гласуването за невъзможни каузи е подкрепа за мафията. РБ е възможна кауза. Масово гласане за РБ..! Това е спасението. Алекс е боец,но е обречен и разпилява усилията. Трябва да сме умни този път.

2014.12.02 | 03:39

6
Грешна бюлетина -не 10 , а №11.

Добави коментар

Водещи новини